Stortinget har vedtatt at bruk av alkohol skal begrenses. Gode intensjoner som kan føre til reduserte skader og ulykker, færre sjukehusinnleggelser og menneskelige tragedier.

Men hva er det som skjer? Selv om det er sagt at alkoholpolitikken skal ligge fast, så er det ingen realitet i det. Reklameforbudet er glemt for lenge siden. Aviser og blad reklamerer for vin i forskjellige prisklasser. Øl er tillatt å produsere og selge over alt, og flere skal det visst bli. Det reklameres for øl også i Matfestivalen. En komplett guide til 690 norske øl, som sies å være «Det norske øleventyret», kan du få kjøpt i butikker og kiosker over hele landet. Her er det fritt fram for den som ønsker det. Tilgangen på alkohol øker, og de enorme skadevirkningene kommer i bakgrunnen, blir ikke nevnt.

I oktober hadde organisasjonen inspirasjonsseminar på ett av hotellene i Ålesund. Der stilte flere kapasiteter som fortalte om situasjonen når det gjelder alkoholbruk. Vi fikk høre synspunkter fra generalsekretæren i legeforeningen, generalsekretæren i Actis, fra politiet og andre. Der var også representanter fra politikerne som orienterte om arbeidet i Stortinget.

En nyttig og god informasjonsrunde, dyktig ledet av Per-Arne Lillebø, leder for Region Midt. Et godt besøkt seminar til stor inspirasjon for en stor gruppe deltakere.

Den som arbeider for en liberalistisk alkoholpolitikk bør nå snart være ærlige og delta i en reell diskusjon om dette. Realitetene er knallharde. Det er grunn til å få en debatt om disse forhold og en bedre regulering og reduksjon av alkoholbruken. Ikke minst av hensyn til våre medmennesker.

Det er godt å bo i Norge, men det er ikke godt å rammes av en liberalistisk alkoholpolitikk. Det er mange fagfolk som ser alvoret, men de som kan gjøre noe med saka sitter i regjering og storting. Kanskje de også oppdager alvoret en dag? Det er liten vits i å vedta en målsetting og så la humla suse.

Kjell Arne SlinningÅlesund

Har du noe på hjertet? Send innlegget ditt til debatt@smp.no.