ROS-analysen av utviklingsplan HMR 2019–2022 bekrefter det vi lenge har fryktet. Det finnes ikke midler eller gjennomføringsmulighet for å realisere utviklingsplanen. Det er allerede gjort vedtak om bygging av SNR, uten at det er omstilt nok i Helse Møre og Romsdal (HMR) til å skaffe egenfinansiering!

SNR, slik det nå er planlagt, er ikke gjennomførbart uten at det vil gi alvorlige konsekvenser for funksjoner og økonomi ved Ålesund sjukehus.

Vi er i en situasjon der vi kjemper for et godt og tidsmessig oppdatert helsetilbud på Sunnmøre og i Ålesund. Da kan det ikke aksepteres at SNR er dimensjonert for hele befolkningen i Nordmøre og Romsdal, selv om mange kommuner på Nordmøre bruker St Olav og Orkdal som lokalsykehus. Eksempelvis så får Surnadal bare om lag 18 % av døgnopphold i HMR. Videre bruker kommuner som Rauma, Vestnes og Sandøy i stor grad Ålesund sjukehus. For barn bruker også Molde kommune Ålesund sjukehus til 50 % av døgnoppholda. Allikevel så inngår befolkninga i disse kommunene i grunnlaget for SNR.

Konsekvensen blir at økonomi må tas fra Sunnmøre og Ålesund sjukehus for å finansiere SNR og skaffe nok pasienter. Vi kan ikke se at HMR med de planer som foreligger vil ha evne til å oppfylle helselovgivningen. Dette støttes fullt ut av ROS analysen som følger med styresaka om utviklingsplanen. Det vises her at bæreevne, investering-, drift, samt vedlikehold og utvikling av bygningsmasse, infrastruktur og utstyr kommer i rød sone i analysen. Med andre ord betyr dette at det er stor sannsynlighet for at det ikke er mulig å gjennomføre det som er beskrevet i utviklingsplanen.

Det er ekstra uheldig at utviklingsplanen og ROS-analysen først kommer etter at SNR er vedtatt. SNR er blitt prestisje og lovet gjennomført av alle nivå. Men det er ikke økonomi til å bygge det SNR som er foreslått, eller til distriktsmedisinsk senter i Kristiansund eller til utvikling av sjukehusa i Ålesund og Volda, slik utviklingsplanen skisserer.

Vi etterlyser her også Helse Midt-Norge (HMN) sitt ansvar for heile Møre og Romsdal. Dette ansvaret må også gjelde for vedlikehold og utvikling på Sunnmøre! Vi etterlyser økonomisk forpliktelse og tidfesting av utviklingsplanen, mest haster det med PCI, PET og fullverdige isolat. Dette vil kreve snarlige bygningsmessige tilpasninger, og må på plass og være i gang seinest ved oppstart av SNR.

Ålesund Arbeiderparti har ved flere tidligere anledninger gitt uttrykk for vår bekymring og manglende realisme i foretaksstyrene for HMN og HMR. Denne bekymringen er ytterligere forsterket etter å ha lest ROS-analysen av utviklingsplan HMR 2019–2022.