Her er det påvist forurensning i verste klasse «rød/svært dårlig» i kategori fem som er «farlig avfall». Det er påvist tjære, giftige PAH-forbindelser, tungmetaller, oljeforbindelser, kvikksølv og giftgassen cyanid.

Poenget mitt er ikke å henge ut synderen eller synderne, men at det bør vurderes seriøst om ikke en sanering av Ysteneset kan/bør bli samkjørt med planene om en kryssløsning for Brosundtunnelen, som bør prioriteres og realiseres raskt.

En rask rekapitulasjon for nye lesere: Brosundtunnelen er et prosjekt som har en tenkt trasé fra kryssløsning på Ysteneset, videre inn i Aksla og under Brosundet og ut til en kryssløsning i Skutvika. En Brosundtunnel blir dermed i all hovedsak en miljøtunnel for Ålesund sentrum ved at gjennomgangstransport, herunder mye tungtransport, ledes under bakken og bort fra overbelastede sentrumsgater. Dette vil gjøre sentrum langt mer vennlig for myke trafikanter, og gi de ansvarlige mange muligheter med å skape et attraktivt, urbant og fremtidsrettet grønt sentrum.

Brosundtunnelen er et byutviklingsprosjekt like mye som en ny transportåre.

Brosundtunnelen er ment å være brukerfinansiert. Slik sett er Brosundtunnelen er flott gave til innbyggere på Aspøya, Skarbøvik og Hessa, som da får mye igjen for å bli direkte med å finansiere Bypakke 1 eller i det minste Bypakke 2.

Fremdriften for planprogrammet er så som så, men de kommer sikkert i mål med programmet i løpet året.

Kommunen har i tillegg vedtatt et bygge- og deleforbud på Ysteneset og i Skutvika for å rede grunnen for en Brosundtunnel.

Et meget positivt og fremtidsrettet vedtak av våre folkevalgte.

Bystyret har derimot ikke Brosundtunnelen på prioritert plass i Bypakke 1. Dette er meg en stor gåte. Brosundtunnelen er et byutviklings- og miljøtiltak av dimensjoner.

Skal det graves på Ysteneset for å sanere forurensingen, så må man benytte anledningen til å forberede for en kryssløsning.

Det er stor sannsynlighet for at det er både hensiktsmessig og økonomisk forsvarlig å ta hensyn til en Brosundtunnel, samtidig som man skal fjerne/sikre de farlige massene på Ysteneset.

Ideen er ikke min, men den er god for det.