Høgre er i dag den viktigastepolitiske verkstaden med gode, grundige prosessar og opnedrøftingar om dette temaet. Då er det merkelig at Sunnmørspostenskuldar Høgre sitt fylkeslag for å forenkle og bagatellisere –vedkommande kan umulig ha vore til stade på fylkesårsmøtet.

Dervart nemlig storparten av tida nytta til å diskutere eit samlaforslag om bioteknologi.

Denne og andre utgreiingar harvorte sirkulert til lokallaga og danna grunnlaget for diskusjonenpå fylkesårsmøtet i Møre og Romsdal Høgre, og for alle dei andrefylkeslaga i landet.

Fertilitetsteknologi: «Fertilitetsteknologi er avgjørende for mange som av ulike årsakerikke er i stand til å få barn på egenhånd. Hvert tiende par ifruktbar alder, er ufrivillig barnløse. I Norge er ikke-anonymsæddonasjon tillatt, mens eggdonasjon er forbudt. Mange par som harbehov for eggdonasjon for å kunne bli foreldre, reiser derfor tilutlandet for å få hjelp. Samtidig har reproduksjonsnivået i Norgevært synkende siden 2010 (1,71). Assistert befruktning for ensligeer heller ikke tillatt. Møre og Romsdal Høyre mener at:

– Man børåpne for ikke-anonym eggdonasjon etter samme bestemmelsene somsæddonasjon. - Det også bør åpnes for donasjon som ikke baseres påoverskuddsegg fra kvinner som gjennomgår prøverørsbehandling.

– Detikke bør tillates kommersiell eggdonasjon.

– Forbudet mot anonymsæddonasjon bør opprettholdes.

– Det bør innføres frittbehandlingsvalg for par som har rett til prøverørsbehandling.

– Detikke bør åpnes for surrogati i Norge.

– Par som oppsøkerfertilitetsbehandling i utlandet som ikke er lovlig i Norge,fortsatt ikke skal straffeforfølges for dette.

– Også enslige skalfå anledning til å benytte seg av assistert befruktning.

– Man børutvide grensen for hvor lenge man kan oppbevare egne nedfrysteegg/embryo til senere bruk fra dagens grense på 5 år.»

Atredaktøren i Sunnmørsposten ikkje deler synet til fleirtalet i Møreog Romsdal Høgre er ei grei sak – det var heller ikkje nokosamrøystes vedtak som vart fatta av fylkesårsmøtet. Men, å påståslik som redaktøren gjer 25.02.18 at «….Ved å forenkle ogbagatellisere, tilslører fylkeslaget at eggdonasjon handlar omvanskelege etiske dilemma. Det skaper ikkje tillit.»

Dette er heiltfeil, og vi som var til stade på fylkesårsmøtet ristar på hovudetav slike påstandar.

Her har nok redaktøren tatt ei lettvint løysingog skrive basert på eitt lesarinnlegg, utan å ta seg bryet med ådelta på møtet ein referer til, eller undersøke fakta.

Ei enkelløysing som gjer det lett å bagatellisere prosessen.

Kjæreredaktør, dette skaper ikkje tillit – til Sunnmørsposten.