De store organisasjonene på arbeidsgiver og arbeidstakersida tar nytt initiativ mot krisa i offshore. Tirsdag setter partene i offshorenæringa ut i livet et nytt tiltak for at den kriserammede bransjen skal drive bedre og mer effektivt.

Gjør som flere enn 23.000 andre - lik smp.no på Facebook

Nedgangen i oljebransjen har rammet offshorerederiene og sørget for at mange sjøfolk er permittert eller sagt opp.

Skal finne forslag til forbedringer

Norges Rederiforbund, LO, Norsk Sjømannsforbund, Norsk Sjøoffiserforbund og Det norske maskinistforbund går nå sammen om initiativet de har kalt: «Konkurransekraft til havs.»

– Målsettingen er å engasjere alle ansatte i arbeidet med forbedringsforslag til bedre og mer effektiv drift, sier nestleder i LO, Hans-Christian Gabrielsen, i invitasjonen til tirsdagens seanse.

Se minidokumentar: Bølgedalen - ei klynge i krise

Rederiene som deltar i arbeidet, skal lage arbeidsgrupper blant mannskapene på skipene - og i rederiene hvor både arbeidsgiver og arbeidstakerne skal delta.

Krisemøte med tillitsvalgte

Tillitsvalgte i Sjømannsforbundet, Norsk Sjøoffisersforbund og Det norske maskinistforbund møtes også til krisemøte på Gardermoen tirsdag.

Hensikten er å få en bedre oversikt over hva som er hverdagen til folk i den kriserammede flåten. Forbundene har ingen oversikt sentralt over hvor mange sjøfolk som er rammet, eller står i fare for å rammes av nedbemanninger.

Forbund vil fjerne taket på nettolønsordning

Her vil de tillitsvalgte også få presentert «Konkurransekraft til havs»-initiativet.

I tillegg skal de ansatte forberedes på det juridiske i forkant av nedbemanningene som kommer.

Nettolønnsordninga

For å sikre norsk bemanning kommer også gamle forslag nå tilbake med full tyngde: Fjern taket på nettolønnsordninga. Og innfør norske lønns- og arbeidsvilkår på norsk sokkel, er blant kravene fra sjømannsforbundet.

Les flere næringslivsnyheter på smp.no

– Dette blir mer og mer aktuelt. Nå ser vi at arbeidsplassene forsvinner, sa informasjonsansvarlig Morten Øen i Norges Sjømannsforbund til smp.no mandag.

Hvordan tror du klynga kan komme seg ut av krisa? Bruk kommentarfeltet!