Da 20-åringen ble lærling i fiskeredskapsfaget hos Mørenot i Gangstøvika i Ålesund i 2012, var det ti år siden bedriften sist hadde hatt en lærling i dette faget.

Lærling

Åge-André kaller seg ekte bygutt fra en familie der mange er sysselsatt i fiskerinæringa.

Litt tilfeldig fikk han praksisplass på Mørenot, og dette var en del av fiskerinæringen han ville satse på.

Gjør som flere enn 23.000 andre - lik smp.no på Facebook

Problemet var at det ikke finnes noe tilbud om VG2 i fiskeredskapsfaget, så det måtte kompenseres med litt lengre tid som lærling.

De aller fleste av Åge-Andrés kolleger på Mørenot har fagbrev, og Trond Longva avla også prøven samtidig med Åge-André. Longva har jobbet noen år i faget, og tok fagbrevet som såkalt praksiskandidat.

Mer å lese under bildet

fornøyd: Åge-André Nielsen Bjørvik har tatt fagbrev i fiskeredskapsfaget, og han håper flere ungdommer får øynene opp for dette faget.

Viktig fag

Daglig leder Odd Lennart Blindheim i Marint Kompetansesenter er glad for at ungdom får øynene opp for faget.

– Nå går også bedriftene som produserer fiskeredskap sammen om å stille med lærlingplasser til ungdom som velger denne delen av næringa, sier Blindheim.De tre største bedriftene i bransjen som er Mørenot, Selstad og Egersund Herøy vil samarbeide tett med videregående skoler og gi elevene tilbud om å få prøve seg en periode ute i bedriftene.

– Fiskeredskapsfaget er et håndverksfag som krever stor grad av nøyaktighet og presisjon, sier Blindheim.

Les flere næringslivsnyheter på smp.no

Faget krever også en solid teoretisk ballast når man skal foreta nøyaktige utregninger og beregninger. Manglende kompetanse kan få store konsekvenser både for fiskeredskapene og for fiskebåter eller oppdrettsanlegg som bruker utstyret.

Har jobb

Åge-André skal fortsette hos Mørenot der han trives godt. Han er sjølsagt også fornøyd med at det gikk fint med fagprøven.

– Marint Kompetansesenter har valgt ut fiskeredskapsfaget som et av flere viktige fagområder som trenger ekstra oppmerksomhet. Derfor er vi glade for at næringen har møttes gjennom et prosjekt som på sikt skal skaffe flere fagarbeidere. Bedriftene skal også sette i gang kurs for ansatte med lang praksis som ønsker å ta fagbrev, opplyser Odd Lennart Blindheim.