Smp.no oppdaterer deg på det som skjer under verftskonferansen i Ålesund tirsdag. Sjekk programmet her

Flere hundre arbeidere i den maritime næringa på Søre Sunnmøre er permittert fra jobbene sine. Nå presses regjeringen fra flere hold til å forlenge permitteringsperioden.

– Det er et unisont ønske fra hele den maritime bransjen, sammen med Norsk Industri og NHO generelt, i tillegg til LO, forteller daglig leder Terje Høybakk i Mafoss (Maritim Forening for Søre Sunnmøre).

Minst 275 i fare neste halvår

Ifølge tall fra Mafoss vil minst 275 arbeidstakere på Søre Sunnmøre overskride dagens permitteringsgrense i løpet av fire til sju måneder.

Da må bedriften velge om de skal sies opp, eller tas inn i arbeid igjen. Men utsiktene for at markedet snur med det første, er mildt sagt dystre. Rundt 85 arbeidsplasser står i fare for å ryke allerede i løpet av to-tre måneder.

– Skal ikke bare gå permittert

– Hensikten med å utvide perioden, er at de ansatte kan gå på kompetansehevende tiltak - ikke at de bare skal gå permittert videre, forklarer Høybakk i Mafoss.

Les flere nyheter fra Søre og Nordfjord på smp.no

Blant arbeidstakere som allerede har vært permittert en lengre periode, er flere titalls ansatte ved Ulstein-gruppen.

– Tar ikke stilling nå

Høybakk har diskutert situasjonen med Frps parlamentariske leder, Harald Tom Nesvik, og Ulstein-ordfører Knut Erik Engh (Frp).

Regjeringen har så langt ikke gitt noen klare signaler om at de er på glid i spørsmålet. Men de har heller ikke utlukket at de vil gå for tiltaket.

– Jeg vil ikke skape forventninger jeg ikke kan innfri. Dette er ikke noe vi tar stilling til per nå, sier Harald Tom Nesvik (Frp) til Sunnmørsposten.

(mer å lese under bildet)

Tar ikke stilling nå Parlamentarisk leder i Frp, Harald Tom Nesvik. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix

Les flere næringslivsnyheter på smp.no

Verftspakke

– Vi følger utviklingen svært nøye, og vurderer ulike tiltak. Jeg har stor forståelse for situasjonen både Ulstein-konsernet og andre selskap er i, og for deres ønske om å beholde kompetansen i bedriftene, sier han.

Samtidig understreker han at regjeringen allerede har kommet med en rekke tiltak som kommer den maritime næringa til gode, gjennom verftspakken som ble lagt fram tidligere i høst.