Foran en fullsatt sal ved Parken-hotellet i Ålesund åpnet Kjersti Kleven verftskonferansen tirsdag formiddag. I rollen som styreleder i Maritim Bransjeforening pekte hun på nye markeder for norske verft i årene framover.

– Vi må utnytte situasjonen til å finne nye marked, påpekte hun etter å ha vist til ordreutviklingen i en næring hvor særlig de største sliter på grunn av nedgang i offshorebransjen.

– Men vi har alle bidratt til et for høgt kostnadsnivå, la hun til og stilte spørsmål ved om verftene hadde gjort seg for avhengige av offshore.

Gjør som flere enn 23.000 andre - lik smp.no på Facebook

Kostbare kystvaktskip

Kleven som også er styreleder i skipsbyggerkonsernet Kleven i Ulstein, mente særlig kystvaktskip og fornying av ferjeflåten, er det som på kort sikt kan gi verftene arbeid.

Kystvakta skal erstatte tre skip i Nordkappklassen. Anslag for byggekostnadene er opplyst å være på 2,7 milliarder per skip.

(mer å lese under bildet)

Analytiker Nicolai Hansteen fra Lorentzen & Stemoco innledet om markedsutsiktene, og mente det var grunn til optimisme - men først om to års tid. Foto: Marius Rosbach

Les også: Analytiker spår lys i tunnelen for verftene

Kleven inviterte til samarbeid med Forsvaret.

– Vi håper at verftene nå får drahjelp fra Forsvaret. Da kan vi bidra til at det ikke blir kjøpt inn ett skip til 2,7 milliarder, men at dette blir sett på som en pakke, hvor det er mulig å få ned totalkostnadene, sa hun.

Mange gamle ferjer

Kleven trakk også fram fornying ferjeflåten:

– 209 ferjer med en gjennomsnittlig alder på 43 år. Det er nybyggingsprosjekt det kan bli stordriftsfordeler av, argumenterte hun.

(mer å lese under bildet)

Flere tiltak Statssekretær Dilek Ayhan (H) gikk gjennom tiltakene regjeringen har lagt fram for den maritime næringen, blant annet ved den såkalte verftspakken tidligere i høst. Foto: Staale Wattø

Les flere næringslivsnyheter på smp.no

Arbeidsplasser i fare

Før statssekretær Dilek Ayhan (H) slapp til på scenen ga Kleven honnør til regjeringens tiltak for den maritime næringa. Men hun trakk fram utvidelse av permitteringsperiode, som et ønskelig tiltak.

– Ved bruk av sunn fornuft og en kombinasjon av kompetansehevende tiltak, så er dette tiltaket en del bedrifter trenger for å beholde sine ansatte, sa hun.

(mer å lese under bildet)

Humør Konferansier Petter Schjerven bidro til å holde humøret oppe i bankettsalen på Parken mellom de tyngre faglige innslagene. Foto: Staale Wattø

Sunnmørsposten kunne tidligere tirsdag legge fram tall fra Mafoss som viser at flere hundre arbeidsplasser står i fare de neste månedene. Bare på Søre Sunnmøre risikerer minst 275 ansatte å stå helt uten jobb det neste halvåret - om ikke reglene endres.

Sjekk programmet for konferansen her (ekstern lenke)