Hver uke sendes nye permitterte i maritim næring ut dørene. Men verken regjeringa eller støttepartiene KrF og Venstre går inn for at de ansatte kan gå permittert i opptil 52 uker.

Flere rammet

Hovedtillitsvalgt for Fellesforbundet, Bjarne Pettersen, ved Ulstein verft forteller om tunge dager.

Da Ulstein-verftet hadde besøk av olje- og energiminister Tord Lien for en drøy måned siden var rundt 65 ansatte permittert. Siden har det blitt langt flere.

– Snart er det nesten ikke folk igjen på verftet. I dag er vi 30–40 personer igjen på gulvet, men når den siste båten leveres om ti dager forsvinner de fleste - inkludert meg selv. Men forhåpentligvis kommer en god del tilbake i jobb tidlig i januar, sier han.

(saken fortsetter under bildet)

Permitteringer Konsernsjef Gunvor Ulstein i Ulstein-gruppen er blant dem som ønsker seg en utvidelse av permitteringsperioden. Tidlig i november fikk Terje Høybakk (bak) i Mafoss inn tall som viser at minst 275 jobber står i fare det neste halvåret bare på Søre Sunnmøre. Arkivbilde Foto: Staale Wattø

Fersk rapport: Norske oljeinvesteringer snur fra 2017

Venstre: – Trenger arbeidskraft

Sveinung Rotevatn sier Venstre ikke mener det er klokt å endre reglene per i dag. Han peker - som statsministeren - på faren for at ansatte låses til lite lønnsomme bedrifter.

KrF sier nei

Rigmor Andersen Eide (KrF) kan ikke se rom for tiltaket i de tøffe forhandlingene som nå pågår - og bekrefter at særlig flyktningsituasjonen gjør at mye annet må prioriteres vekk.

– Ja, vi må være ærlige på det, men det er også andre ting enn permitteringsregler vi er nødt til å sette til side, påpeker hun.

– Er det den maritime bransjen opplever en nødvendig nedbemanning?

– Med det kostnadsnivået som vi har i Norge, og med såpass lav oljepris, så må bedriftene omstille seg, og da er nedbemanning dessverre en del av bildet, svarer Eide.

(saken fortsetter under bildet)

Markering Olje- og energiminister Tord Lien (t.h.) møtte blant annet leder Leif Sande i Industri Energi da fagbevegelsen la fram sine bekymringer for oljenæringa på en markering i Stavanger onsdag kveld. Forbundet er blant dem som vil ha lengre permitteringsperiode. Foto: NTB/Scanpix

Følg Sunnmørsposten jobb og næringsliv på Facebook

Olje-markering

Onsdag kveld fikk olje- og energiministeren høre fagbevegelsens bekymringer på en markering utenfor oljemuseet i Stavanger.

Under parolen «Norge trenger oljeindustrien» ba ni organisasjoner regjeringen gjøre mer for å bevare arbeidsplasser og kompetanse i oljenæringen. Leder Leif Sande i Industri Energi frykter at en hel oljegenerasjon går tapt og etterlyser tiltak fra myndighetene.

– Oljenæringa må beholde kompetansen slik at man er klar når markedet snur igjen, sier han til NTB.

Sande ber regjeringen pålegge oljeselskapene å kartlegge hvilke midlertidig forlatte brønner det er hensiktsmessig å plugge på sokkelen og skattestimulans for økt utvinning.

– Må komme med svar

LO, YS, UNIO og flere frittstående organisasjoner med totalt 400.000 medlemmer bak seg, står bak oljemarkeringen.

Fellesforbundets leder Jørn Eggum understreker at morgendagens verdier ikke skapes av arbeidere på midlertidige kontrakter.

– Verdier skapes i bedrifter som satser på fast ansatte. Vi trenger en regjering som tør å si til ungdommen at framtida ligger i oljeindustrien, sier han til NTB.

Også Eggum er opptatt av utvidet permitteringsperiode og redusert lønnsplikt fra ti til fem dager.

– Regjeringa må nå ta tak og forbedre permitteringsreglene. Dette haster, sier han.

– Må kutte kostnader

Oljeministeren skryter av fagbevegelsens innsats i en usikker tid.

– Det globale oljemarkedet ser veldig annerledes ut enn det gjorde i rekordårene i 2013/2014. Vi er nødt til å få kostnadene på norsk sokkel ned. Jeg oppfatter at fagbevegelsen er enig med oss i det, sier Lien til NTB.

Han mener både oljeselskapene og leverandørindustrien er i ferd med å lykkes med kostnadskutt. Sammen med tilgang på nye letearealer og gjennomføring av 23. konsesjonsrunde er det avgjørende for lønnsomheten, ifølge Lien.

Statsråden kan derfor ikke love de fagorganiserte andre politiske grep enn «stabile og forutsigbare rammer».

– De rammene vi har laget, er ganske dynamiske i sin natur, de er tilpasset både gode og dårlige tider. Vi er sikret at en betydelig del av inntektene tilfaller det norske folk, og vi deler risikoen mellom befolkningen og selskapene, sier han.