Landmark møtte Solberg under møtet på Høgskolen i Molde.

– Ferdigvareindustrien omsetter for 117 milliarder kroner i året og har 60.000 ansatte. Det er bedrifter som spenner fra møbel til malingsprodusenten Jotun. Jeg føler vi ikke har fått så mye oppmerksomhet de siste årene da det meste har dreidd seg om oljeindustrien, sier Landmark.

Hun viser til at møbelindustrien i fjor samlet hadde en vekst på 6-7 prosent.

– Vi Slettvoll hadde i 2015 en omsettingsvekst på 12 prosent kombinert med god inntjening. Men skal vi komme oss videre må bli bedre på merkevarebygging, internasjonalisering og innovasjon. Dette trenger vi hjelp til, sier Landmark.

Drahjelp

Hun vil ha drahjelp fra statsministeren i form av støtte til et program på 250 millioner kroner til å styrke denne industrien.

– Dette gjelder hele ferdigvareindustrien og vi ønsker et program der staten trår til med 250 millioner korner fordelt over tre år, sier Landmark.

Erna Solberg fikk møte en rekke næringslivsleder og lokalpolitikere under et møte på det som kalles iKuben og som er en del av Høgskolen i Molde.

Ikke overraskende var krav om lengre permitteringsordning, fjerning av formuesskatt og mer penger til samferdsel tre av kravene Solberg fikk presentert.

Tøft for verftsindustrien

Styreleder i Kleven Maritime, Kjersti Kleven, var meget tydelig i kravet om lengre permitteringsperiode.

– Jeg har registrert at det fra regjeringen er blitt argumentert med faren for innelåsing av arbeidskraft dersom en forlenger permitteringsperioden til 52 uker. Men det er akkurat det vi vil ha. Vi vil for all del ikke at folk flytter til innlandet. Vi har kjempet for å folk til å flytte tilbake og jobbe i industrien og det er folk vi vil beholde, påpekte Kleven.

Hun ga Solberg klar beskjed om at 2017 vil bli et særdeles tøft år for verftsindustrien.

– Det blir vanskelig i år, mens 2017 blir et veldig tøft år. Ordreboka for 2017 er ikke særlig stor, fastslo Kleven.

Tvilende til omstilling

Som også var litt tvilende til regjeringens retorikk om behovet for omstilling.

– Hva skal vi omstille oss til? Vi skal omstille oss i form av å kutte kostnader og drive innovasjon, men vi har tenkt å fortsette å bygge båter, men til flere markeder enn i dag, påpekte Kleven.

Og fikk klart svar fra statsministeren.

– I 40 år har vi hatt en høylønnsom driver i økonomien vår. Olje og gass har betalt for lønnsnivået vårt og skattene våre. Nå skal vi omstille til ordinære private arbeidsplasser som er lønnsomme og som kan betale skatt. Det er ikke enkelt, det vet vi, men klarer vi det ikke vil vi oppleve en nedadgående velferdsutvikling, var beskjedene fra Solberg.

Permitteringstiden

Som heller ikke var villig til å etterkomme kravet om øke permitteringstiden fra dagen 32 uker til ett år.

– Jeg hører hva Kjersti sier og jeg skjønner at bedriftene i Møre og Romsdal vil beholde arbeidskraften sin. Men som statsminister må jeg være det for hele landet. Så lenge det er bedrifter i andre deler av landet som ikke klarer å skaffe den arbeidskraften de trenger må vi unngå en situasjon der den blir låst inn en noen regioner.

Men Solberg kom med en liten åpning i form av at en i regjeringen nå ser på nye mulige modeller for permittering.

– Vi har et arbeid gående om dette der vi ser på ulike modeller. Men jeg vil ikke gi noe løfter om at det kommer endringer, fastslo Solberg.