Næringsministeren deltok på Haramskonferansen  for å snakke om virkemiddel i en omstillingstid.

Etterpå overrekte  kommunikasjonsdirketør i Rolls-Royce, Anette Bonnevie Vollebæk, et brev på vegne av Maritimt Forum der næringa ber om at permitteringstiden utvides til 52 uker. Brevet er blant annet signert Vard, Ulstein Group, Kleven, Rolls-Royce.

Her kan du lese hele brevet.

- Skaper ikke arbeid

- Permitteringslregler skaper ikke arbeid, det har vært vår viktigste tilnærming, svarer næringsminsteren.

- Deler av  næringslivet trenger arbeidskraft. Utfordringa med å utvide permitteringsreglene er for det første at man i permitteringsperioden ikke har aktivt arbiedsssøkende på tross av at man har  behov for arbeidskraft.

Det andre er at ingen bedrifter har sagt til meg at vi kan ta disse inn igjen etter 52 uker, sier Mæland.

Fratar folk muligheten til å søke arbeid

- Dilemmaet er har vi fratatt folk 52 uker der de kunne vært aktive arbeidssøkende. Men dette er ikke noe lett vurdering. Dette er noe vi aktivt jobber med. Vi må ta hensyn til flere forhold. vi kan ikke lage regler som er innrettet for en del av landet, eller en bedrift eller en næring. Vi må har regler som er generelle. Det er utfordringen, sier Mæland.

- Du sier med andre ord verken jo eller nei?

- Dette har vi fått innspill om og det vurderer vi, sier Monica Mæland.

Regjeringen med tiltakspakke

Ministeren viser til at akkurat nå går det ut tilbud knyttet til regjeringens tiltakspakke.

Det går nå ut tilbud fra universitet og høgskoler, fra helseforetak, fra forsvaret og fra en rekke offentlige institusjoner for å få gjort viktig arbeid for å skape sysselsetting og holde folk i jobb, sier Mæland.

Endring for arbeidsledige

Hun lover også endring i regelverket for arbeidsledige ut fra innspill fra næringslivet. Slik at det skal være mulig å kombinere det å være arbeidsledig med å utdanne deg.

- Hvis du er i arbeid og utdanner deg og mister jobben, skal du kunne utdanne deg uten å miste dagpengene. Og hvis utdanningen innebærer dagsamlinger, skal ikke dette gå ut over dagpengene, sier Mæland.

Hun lover at regjeringen også vil utvide ordningen med å starte egen bedrift kombinert med dagpenger som i dag er begrenset til ni måneder til 12 måneder.