Direktør i Norsk Industri, Knut E. Sunde, la fram et helt ferskt konjunkturbarometer på Haramskonferansen.

Kronekursen har gått 10 prosent ned, og det hjelper litt.

- Noen tror kanskje at det ordner seg nå. Men det er ikke gitt, sa Sunde og la alvor inn over industrilederne på konferansen, før han fortsatte:

- Industrien venter nullvekst i år. Vi spår derfor redusert sysselsetting. Fire.fem prosent vekst er nødvendig for å opprettholde sysselsettinga.

Overfor Sunnmørsposten er han enda mer åpenhjertig:

- Regjeringen sier at det snur til høsten, det tror ikke vi. Så får vi se hvem som får rett.

Debatten om permitteringregler

Sunde mener debatten om permitteringsregler har gått seg fast i noen hjulspor. For Sunnmørsposten legger Sunde derfor fram et nytt system for permitteringsregler. I dag er permitteringstida 30 uker.

- Vi er ikke fremmed for utvidet permisjonstid, men noe økt egenandel de siste ukene. Da har i alle fall bedriftene mulighet til å velge, sier Sunde.

Han håper dette forslaget kan bidra til å få debatten ut av hjulsporene og kanskje også skyttergravene.

- Jeg sier som kineserne, det er ikke så viktig hvilken farge katten har, bare den fanger mus, legger Sunde til.

Mer småskala-industri

Lederen av Norsk Industri har stor tro på teknologiutviklingen.

- Vi har nå muligheter på områder som vi for 10 år siden ikke trodde var mulig, sier Sunde. - Teknologien gir muligheter for mer småindustri, slik det allerede er mye av på Sunnmøre, tror industrilederen.

Hjelp fra Mæland

Til Haramskonferansen sa Sunde at Norge er heldig som fortsatt kan redusere renten dersom det blir nødvendig. Men med næringsminister Monica Mæland som tilhører var han tydelig på at Norge også må justere skattleggingen av industrien.

Sunde ga denne utfordringa til næringsministeren:

  • Selskapsskatten må ned: Vi trenger ikke konkurrere med lavkostland. En selskapsskatt på snittet av nordiske land er tilstrekkelig.

  • Eiendomsskatten på industriens maskiner må bort: Kommunene skattlegger industriens maskiner som en del av eiendomsskatten. Dette må det bli slutt på.

  • Formuesskatt på arbeidende kapital må bort. Formuesskatten kan bestå, men skatt på arbeidende kapital er noe annet.  I fjor høst kom det et sinnssykt godt forslag som selv uavhengige professorer sier er bra.