Havila Shipping er blitt enige med de største obligasjonseiere om ny finansiell struktur i selskapet, ifølge en børsmelding fredag morgen.

Aksjekursen steg

Kursutviklingen i timene etter nyheten ble kjent, tydet på at markedet har tro på at offshorerederiet kommer i havn med forslaget. Mot slutten av dagen hadde Havila-aksjen på Oslo børs steget med drøyt 18 prosent.

Det børsnoterte selskapet har ei gjeld på 5,8 milliarder kroner og hadde fått utsatt fristen til å komme til enighet med låntakerne.

Har ikke sikret flertall

Selskapet opplyser at det nye forslaget er et resultat av dialog med långiverne, men de har ikke klart å sikre flertall fra alle obligasjonseiere.

– Selskapet finansielle stilling forblir sterkt utfordrende, og det er vesentlig for videre operasjonell drift at den finansielle restruktureringen kommer på plass, heter det i meldingen.

Avtalen som ble lagt fram fredag innebærer at eierne går inn med egenkapital på 300 millioner kroner.

Les flere næringslivsnyheter på smp.no

– Frist til midnatt mandag

De største obligasjonseierne i rederiets obligasjonslån har imidlertid gitt grønt lys sammen med bankene som har lånt penger til selskapet.

Men fristen for å få alt på plass er kort.

– Vi går nå ut med dette etter å ha fått støtte fra flere av de store obligasjonseierne. Men vi vet at det fortsatt er eiere som ikke går med på dette. Vi har frist til midnatt mandag, det er avtalen med bankene. Og det er derfor nødvendig for selskapet å gå ut med dette nå, sier Njål Sævik til Sunnmørsposten.

Bakgrunn: Bekymret for sunnmørsk eierskap (krever innlogging)Havila-eierne tar store tapHavila-ansatte sier nei til lønnskutt

Innen fristen må rederiet få godkjent den nye avtalen blant et tilstrekkelig antall av obligasjonseierne. Hvis det ikke skjer, er selskapet «tvunget til å vurdere øvrige alternativer, herunder muligheten for ytterligere forhandlinger med sine kreditorer», ifølge meldingen.

Vil også kjøpe tilbake gjeld

Selskapet vil i tillegg kjøpe obligasjonsgjeld fra de som ønsker å selge til høyere pris enn dagens markedspris. Havila har et usikra obligasjonslån på 500 millioner kroner som forfaller i august.

– Vi kan kjøpe tilbake til en kurs 11 prosent over sist omsatte obligasjon, med ei begrensning på 275 millioner kroner, sier administrerende direktør Njål Sævik.