Hyperthermics Energy AS har gjennomført en rettet emisjon mot energikonsernet Vardar.

Det betyr at virksomheten nå eies ca. 45 prosent av Hyperthermics, ca. 35 prosent av selskapet Høst verdien i avfall AS og 20 prosent eid av energikonsernet Vardar.

Spennende eiere

- Vardar er spennende eiere som driver både innen vind, vannkraft og bioenergi,  sier styreleder Harald Nordal i Hyperthermics Energy AS.

Vardar inn på eiersiden - Spennende, sier Harald Nordal.

Ørstabedrifta har utviklet en reaktor som omdanner biologisk avfall ved hjelp av varmekjære bakterier.

For tiden er de aktuell med et pilotprosjekt til 40 millioner kroner som settes opp ved Lindum AS sitt biogassanlegg i Drammen.

Nordal sier Vardar har mye å tilføre selskapet ut over kapital, både i form av kompetanse og markedskunnskap innen sine virksomhetsområder.

Øker tilgang på fornybar energi

- Vardar satser på miljøet, og skal bidra til å øke tilgangen på ren, fornybar energi.

Dette innebærer også grønn verdiskapning gjennom innovasjon, forskning og utvikling knyttet til fornybar energiproduksjon, sier Egil Smevoll, innovasjonssjef i Vardar i en pressemelding.

To biogassanlegg i Estland

- Vi ser et interessant marked for bioenergi både i Norge og internasjonalt, og vi er allerede engasjert i to biogassanlegg i Estland.

Her har vi tro på at Hyperthermics teknologi og konsept passer godt inn.

- Samtidig ser vi et godt marked for produktet generelt, både innen økt effektivitet i eksisterende anlegg og i nyanlegg. Som et selskap hjemmehørende i Buskerud, ser vi selvsagt også positivt på at første installasjon gjøres hos Lindum AS i Drammen, sier han.

Vannkraft, vindkraft og bioenergi

Vardar er et energikonsern med ambisjoner om å skape verdier gjennom langsiktige investeringer innen fornybar energi. Kjernevirksomheten er vannkraft, vindkraft og bioenergi i Norge, Sverige og de baltiske landene.

For å støtte opp under en langsiktig utvikling av kjernevirksomheten, er innovasjon en del av selskapets strategi. Aktivitetene innen dette området er rettet mot utvikling av teknologi for utnyttelse av fornybare energikilder.

Konsernets visjon og forretningside er å utvikle verdier gjennom aktivt eierskap samt å bidra til å øke tilgangen på ren, fornybar energi.

Energiproduksjon på biomasser

Hyperthermics Energy har utviklet og patentert hypertermofil omdanning av biomasse til energi.

Teknologien har en bred anvendelse innen energiproduksjon fra biomasser som organisk avfall, gjødsel, alger og annet. Et anlegg for forbehandling av biomasse er altså under bygging ved Lindum AS sitt biogass anlegg i Drammen.

Det er designet for 10.000 tonn matavfall og vil bli en referanse for videre kommersialisering innen biogass segmentet samt demonstrasjon av produksjon av biohydrogen.