– Det er motbydelig at et selskap som tidligere har vært enig i at britiske sjøfolk skal ansettes på britiske vilkår, nå bryter reglene uten tanke på de ansatte, sier fagforeningslederen Garry Elliott i Nautilus International til det britiske medieselskapet stv News.

Følg smp.no på Facebook

Ifølge fagforeningslederen skal Farstad Shipping kvitte seg med 25 offiserer og erstatte dem med asiatiske sjøfolk for å spare kostnader og slippe å trekke skip ut av britisk sektor.

Farstad Shipping mener påstanden er overdrevet, men bekrefter at man har planer om oppsigelser av sjøfolk.

«Blåst opp»

Kan muligens ersatte

– Vil dere erstatte de britiske sjøfolk med rimeligere arbeidskraft?

Bryter loven?

– Britisk lov sier at et selskap kan bare gjøre en jobb overflødig, ikke en person. Disse jobbene eksisterer fortsatt og rederiet innrømmer at de vil rekruttere asiatiske arbeidere for å erstatte dem, sier fagforeningsleder Elliot til nyhetsbyrået. Han mener rederiet dermed er uærlig når det sparker arbeidere for å få billigere mannskapskostnader.

En anonym arbeider som nyhetsbyrået har snakket med, er redd for at britiske offiserer i offshore må konkurrere med folk fra Asia, og mener det er på tide at den britiske regjeringen tar situasjonen i Nordsjøen alvorlig og beskytter arbeidsplassene.

Støtte britisk økonomi

– Ville det ikke være bedre å ha 65.000 offshorearbeidere i jobb som betaler skatt for å støtte den britiske økonomien, enn at 65000 britiske arbeidere blir erstattet av asiater, som ikke vil bidra med en krone til britisk økonomi, sier den anonyme sjømannen.