Og du leste rett. Det er snakk om en blå hvitvin.

– Det er ganske unikt. Det er kun laget èn av denne sorten tidligere. Basen er en hvit chardonnay som er høstet inn veldig tidlig, fra 15. august, så har den en lav ph-verdi og er gjæret veldig lenge, 25 dager, på lav temperatur. Fargen kommer fra de blå druene som er brult. Rett under skallet ligger fargestoffene, som vi har tatt ut og satt inn igjen, forteller Åge Folkestad, restaurantør og småskala vinprodusent.

Folkestad har allerede sju egne viner i Vinmonopolet sitt bestillingsutvalg: én hvit-, én rosé- og seks rødviner. For en av de røde vinene har han også vunnet internasjonal heder og ære.

Satser i Norge

Vinen selges allerede ved noen få restauranter og bodegaer i Spania. 1. juli skal den lanseres i Norge. Nå reiser Folkestad rundt for å presentere vinen.

– Den kan kanskje komme på restauranter tidligere. Nå er vi ute å promoterer den. Vi har vært i Molde og Ålesund, så skal vi til Ulsteinvik i morgen. Jeg har vært skikkelig nervøs på mottagelsen av vinen, men den har vært udelt positiv av alle som har prøvd den!, sier Folkestad.

Siden produksjonen er av beskjeden størrelse, så mener Folkestad at Norge er et godt marked for vinen.

Gjør som flere enn 25.000 andre - lik smp.no på Facebook

Hoppet i det

Folkestad har drevet «Restaurante Casa Vital» i Altea, Spania, i over femten år. Når han lager viner gjør han det i samarbeid med to vingårder og en ønolog (en universitetstittel i vinlaging). Ifølge Folkestad er dette den andre hvitvinen produsert i Spania som er blå.

– Det var en idé fra bodegaen at jeg skulle gjøre det. Først var jeg litt skeptisk, man må være tøff for å gjøre det, men jeg hoppet i det. I samarbeid med ønologen har vi kommet fram til en halvtørr vin, som har en fyldig armoa og er litt søtlig. Det skjer slik at jeg kommer til vingården og velger etter min norske gane, og gjør jobben som en ønolog pleier å gjøre: blanding, timing, gjæring og lagring. Primæraromaen er fersken, men det er også ananas og grønne epler.

– Og hva passer den til?

– Det er en terrassevin, men den passer også til reker, skalldyr og sushi, og tro det eller ei, til torsk også om man bruker litt krydder.

Les flere næringslivsnyheter her