– Jeg takker for min reise i norsk hvitfisknæring, og takken går spesielt til fiskere, ansatte, støttespillere og kritikere, sier Kjell Inge Røkke i en kommentar til nyheten om at han selger seg ut av selskapene han har brukt 20 år på å bygge opp.

Havfisk er Norges største trålrederi og Norway Seafoods Europas største selskap innen foredling, salg og distribusjon av hvitfisk. Lerøy blir dermed en betydelig internasjonal aktør i markedet for både rød og hvit fisk.

– At Lerøy vil kunne tilby sikre leveranser av både rød og hvit fisk vil sette Lerøy i en unik posisjon, sier styreleder Helge Singelstad.

Roser Lerøy-eier

Kjell Inge Røkke henter ut en gevinst fra salget på 1,6 milliarder kroner, men framhever muligheten Lerøy og hovedaksjonær i selskapet, Helge Møgster, får ved kjøpet.

Selskapene kunne ikke fått en bedre eier, mener Røkke.

– At Møgster nå får anledning til å kombinere det beste av rødfisk og hvitfisk, vil være til glede for lokalsamfunn hvor Norway Seafoods er etablert og for Møgster og hans medaksjonærer. Muligheten til å etablere et internasjonalt sjømatkonsern innen rødfisk og hvitfisk er en mulighet som norsk hvitfisknæring fortjener, sier han.

Pris: 3,2 milliarder

Lerøy kjøper også styreleder Frank O. Reites Fausken Invest ut av Havfisk og tar dermed 64,4 og 73,6 prosent av den samlede aksjekapitalen i henholdsvis Havfisk og Norway Seafoods.

Lerøy er med storkjøpene forpliktet til å tilby de øvrige aksjonærene i selskapene å kjøpe dem ut for samme pris som Aker Capital fikk for sine aksjer, kroner 36,50 per aksje. Totalsummen for 100 prosent av aksjene i begge virksomhetene blir dermed 3,2 milliarder kroner, opplyser Lerøy.

Kjøpet må godkjennes av Nærings- og handelsdepartementet før det kan gjennomføres.

Vil videreutvikle

Konserndirektør Henning Beltestad i Lerøy Seafood Group ASA sier til smp.no at planen nå er å videreutvikle selskapet.

– Vi har mange selskaper i sentrale europeiske markeder, og dette vil passe veldig godt inn i verdikjeden vi allerede har på laks. Vi ser at det er økende etterspørsel, og dette gir oss mulighet til å tilby den totale pakken opp mot kundene. Så ser vi det som viktig å ha kontroll på råvarene og hele verdikjeden, ikke bare på laks, men også på hvitfisk, sier Beltestad.

Lerøy har per i dag ca. 2.500 ansatte. Konsernet har gjennom datterselskaper virksomheter i Norge, Sverige, Frankrike og Portugal, samt et nettverk av salgskontorer nasjonalt og internasjonalt.

Beltestad kan ikke si så mye om den nye selskapsstrukturen nå, og påpeker at det går et par måneder før alt er på plass.

– Lerøy sin kjernevirksomhet er distribusjon, salg og markedsføring av sjømat, viderefordeling av sjømat, produksjon av laks, ørret og andre arter, samt produktutvikling, heter det på selskapets nettsider.