– Jeg er redd for at når disse båtene blir veldig billige, spesielt gjelder det supplybåter, er det noen som vil benytte sjansen, sier BI-professoren til Sunnmørsposten.

Risikerer at noen forsvinner

Reve oppfordret forsamlingen på NæringsDrivkonferansen til å komme med både gründere og kapital.

– Hvis ikke noen tar tak, risikerer vi at noen forsvinner, at utenlandske selskaper overtar, eller at noen går over ende. Da tenker jeg på offshoreselskap. Vi risikerer at krisen - som ikke er permanent - vil føre til at vi går ut i andre enden veldig svekket, sier Reve.

Mer fra NæringsDriv: Rekordpåmelding til NæringsDriv

Ryddejobben i gang i Ekornes

Banksjef om offshore-lån: – Vi er overhode ikke stressa

Rammer de største

I foredraget sitt pekte han på at oljefallet rammet aller mest Norges største eksportør, National Oilwell Fargo. I fjor hadde de 5000 ansatte i fjor. Nå har de 2000.

– De styres fra Houston. Hvor mye omstillingsevne har de? Er dette et boreeventyr som er slutt? spør Reve og påpeker at vi er hardest rammet på norskekysten.

Store aktører i utlandet blir enda større - og vil dominere. Foto: TICIANE OLIVEIRA

Få store vil dominere

– Fordi vi var mest avansert får vi størst juling. Vi har vunnet og tapt, kommenterer han.

Reve viste til at det skjer en voldsom konsolidering. Schlumberger kjøper Cameron. Halliburton kjøper Barker Hughes og Technip går sammen med  FMC Technologies.

– Disse kommer til å bli så store at de kommer til å dominere, påpeker Reve.

– Hva vil skje med Sunnmøre?

– Hva som skjer med Sunnmøre vet vi ikke ennå. Mange er til salgs. Spørsmålet er om noen har penger, sier Reve.

Han sier det er en fordel med lokalt eierskap. Lokal klynge har en annen styrke med lokale eiere. Nå er motoren i den maritime klynga - rederiene - mest utsatt.

– Det kan fortsatt gå bra, sier Reve og oppfordrer alle store med kapital til å gå inn.

– Trenger flere som Ekornes

Han etterlyser gründere.

– Ekornes starta i 1934. Hvor er de nye ekornesene? Det er ganske lenge siden de gamle gründerne starta. I dag finner vi gründerne på østlandet, i Oslo. Det bør bekymre sunnmøringene, utfordrer Reve.

Han synes det er veldig positivt at Ålesund Kunnskapspark med Per Erik Dalen i spissen lager akselerator og mener NMK 2 kommer til å spille en viktig rolle sammen med resten av klyngen, ÅKP og NTNU.

Reve tok til orde for å gjenoppbygge entreprenørskap lokalt. Foto: TICIANE OLIVEIRA

Skal gjenoppbygge entreprenørskap

Sjøl leder Reve MIT REAP, som er et prosjekt for å gjenoppbygge entreprenørskap med et program som skal få bedrifter til å vokse.

– Målet er å omstille Vestlandet gjennom nye bedrifter som vokser. Vi legger til rette og jobber med de fremste i verden som er best på dette, sier Reve.

Professor Hans Petter Hildre sitter i hovedgruppen for Norge.

Sjømat størst potensial

– Største framtidige potensialet ligger i sjømat. Oppdrett, tang og tare, det biomarine - ikke tradisjonelt fiskeri, sier Reve.

– Nå trenger vi altså flere bedrifter. Ikke bare folk som kan ting, men folk som er villige til å ta risikoen med å starte opp og som vokser.

– Hva bør målet være for slike bedrifter?

- I USA sier de at de i løpet av fem år skal være verd en milliard. Jeg sier at 100 ansatte, eller 100 millioner kroner i omsetning i løpet av fem år er bra, sier Reve og tilføyer:

– Arbeidsløse ingeniører kan være gode til å starte opp.

– Få sunnmøringer på kartet

– Dere må få en sunnmøring, eller to på kartet, sa Reve i sitt foredrag trakk paralleller mellom vestkysten i Norge, Israel og USA.

– Vestkysten er det samme som entreprenørskap, sa han litt tabloid formulert, men peker også til Massachusetts Institute of Technologi (MIT), et lite universitet i USA som har skapt bedrifter tilsvarende økonomien i Frankrike.

Her er det snakk om innovasjon med global påvirkning.

– Bør lære av Japan og Israel

– Vi har noe å strekke oss etter, sier Reve.

Han mener vi har mest å lære av Tokyo/Japan og Israel.

– Japan har masse hav, masse teknologi. De er kjemperike. De er veldig rike og blir veldig gamle. Og vi har noe å lære av Israel fordi de har bare fiender og er nødt til å finne på noe.

– Vi må utvide den norske modellen som består av myndigheter, næringsliv og akademia, med folk som tar tak og skaper nye bedrifter. Og vi må ha privat kapital. Vi snakker ikke fond og bank, men den private kapital, det er det som er på plass i Houston og i Silicon Valley.