Bandak, som eies av to investeringsfond forvaltet av Herkules Capital, er konkurs. Det skriver DN.

Konsernet har i hovedsak vært underleverandør til olje- og gassindustrien. I Ålesund er selskapet representert via Bandak Engineering AS. Selskapet var tidligere Liaaen Teknologi AS, inntil det ble kjøpt opp av Bandak i 2010.

– Det er riktig at Bandak Group har begjært oppbud, men det tas sikte på at våre datterselskaper i Telemark, Ålesund, Florø, Stavanger samt i Malaysia vil bli videreført. Det er dermed kun 90 av 355 ansatte som blir direkte berørt, sier administrerende direktør i Bandak Group, Per Gunnar Borhaug til nettstedet.

Ifølge en pressemelding på Bandak Group sine hjemmesider er det omtrent 40 ansatte i Ålesund.

Bobestyrer advokat Tom Hugo Ottesen i advokatfirmaet Kvale har uttalt seg til DN.

– Det er vel denne typen bedrifter som merker oljeprisfallet og påfølgende markedsnedgang sterkest, sier advokat Tom Hugo Ottesen  i advokatfirmaet Kvale.

Gjør som flere enn 27.000 andre - lik smp.no på Facebook

Optimistisk

Per Gunnar Borhaug, også daglig leder i Bandak Engineering AS, er positiv med tanke på fortsatt drift i Ålesund.

– Det som ser ut til å bli løsningen er at vi sikrer fortsatt drift i Ålesund, og mitt inntrykk er at DNB ønsker å sørge for direkte finansiering av Bandak Engineering i Ålesund, sier Borhaug til smp.no.

Han sier at det er mange kunder som ønsker å utvide samarbeidet med Bandak i Ålesund. Og at det er noe av grunnen til at de ønsker å føre driften i Ålesund videre.

– Vi har tette og gode relasjoner innenfor det maritime clusteret på Sunnmøre, og vi har god dialog med flere av de viktigste kundene innen subsea- og olje- og gassmarkedet. Vi har flere spennende pågående prosjekter med våre kunder, og jeg tror også at markedet vil forbedre seg, selv om vi må være forberedt på lavt volum og pressede priser en god stund til, sier Borhaug.

Tillater ikke videre drift

I en pressemelding fra selskapet kommer det fram at det er begjært oppbud for morselskapet i Bandak Group og Bandak Risør AS.

Igjen presiseres det at intensjonen er at driften i de øvrige datterselskapene, Bandak Lunde, Bandak Engineering i Ålesund, ITM Florø og Stavanger, og Bandak Malaysia videreføres.

Videre kommer en forklaring på hvorfor eierne, Herkules Private Equity Fond III og et fåtall minoritetsaksjonerer, ikke har lyktes i å bedre den økonomiske situasjonen i selskapene:

– Det er ved flere anledninger blitt tilført frisk kapital til morselskapet, og eierne har konvertert gjeød til egenkapital. Men, etter en omfattende prosess med selskaperts største kreditorer, DNB og utleiere, er det likevel kommet til en konklusjon om at den økonomiske situasjonen i morselskapet og ett av datterselskapene ikke tillater videre drift i nåværende struktur.

Gruppen har i dag 355 ansatte totalt. Om lag 90 ansatte vil bli berørt av oppbudet.

– Vi har jobbet hardt for å finne en løsning som bevarer så mange arbeidsplasser som mulig. Vi begjærer oppbud i Bandak Risø og i morselskapet med tungt hjerte, men er glade for at vi har funnet løsninger som gjør at vi klarer å videreføre driften i de øvrige datterselskapene i konsernet, til tross for svært krevende tider i norsk olje- og offshoreindustri. Det viktigste nå er at ansatte som mister jobbene blir tatt hånd om på en god måte, samt at vi finner gode løsninger for kunder og leverandører som blir berørt, uttaler administrerende direktør Per Gunnar Borhaug.

Taper betydelige beløp

Morten Blix i Herkules, som hadde eierskap til 90 prosent av Bandak Group, forteller til smp.no at bakgrunnen er det dramatiske fallet i oljepris.

– Herkules har satt mye penger inn i konsernet, så vi taper betydelige beløp- Bakgrunnen er det dramatiske fallet i oljeprisen og den effekten det har hatt på etterspørselen generelt i gruppen og spesielt for de som er tungt innrettet mot subsea-markedet. Det gjelder jo da Bandak Risør som da har begjært oppbud, mens de øvrige selskapene mener vi det bør være grunnlag for fortsatt drift, og det er en intensjon om at disse skal leve videre og finne nye eiere, sier Blix.

Han sier at Bandak ITM i Stavanger og Florø blir kjøpt opp av et nyopprettet holding-selskap, etablert til dette formålet.

– Og vi vet det er flere interessenter i de andre selskapene, uten at jeg kan gå så mye inn på det.

Les flere næringslivsnyheter her