Avtalen innebærer at verdien på aksjene deres smuldrer opp. Bankene på sin side slipper å ta tap på lånene sine, mens obligasjonseierne sitter igjen med 40 prosent av aksjene i Herøy-rederiet.

Mener de er sikret ut 2019: Rem Offshore legger finansavtale på bordet

Verdt 1,6 millioner

Stig Remøy er via Olympic neste største aksjeeier i rederiet til broren Åge. Den yngre broren spyttet i sin tid inn 95 millioner kroner for å kjøpe seg opp til nær ti prosent av Rem Offshore-aksjene. For dette betalte han 57 kroner aksjen.

Den historiske børsverdien på rederiet tilsier at aksjene for knappe to år siden var verdt nær 130 millioner kroner. Om Åge Remøy får gjennom avtalen som nå ligger på bordet, vil imidlertid brorens aksjer være verdt skarve 1,6 millioner kroner.

Flere andre aksjonærer (se under) vil også blø når det første av de sunnmørske rederiene nå ser ut å komme i mål med en restrukturering.

Jakter billige rederi: Når kommer Kjell Inge Røkke til Sunnmøre

– Oversett

Reaksjonene på avtalen er sprikende. Investorøkonom Tom Hauglund i Nordnet er mest krass i sin dom:

– Vi er vitne til noe av de sykeste innen utvanning som har skjedd noen gang. Eksisterende aksjonærer blir totalt oversett og utvannet til ingenting, skriver han, ifølge Hegnar.no, i en markedskommentar.

Haugland mener hensikten med avtalen kun er å sikre Åge Remøy fortsatt kontroll over selskapet, og er kritisk til at emisjonen på 150 millioner kroner kun er rettet mot Åge Remøy.

– Nødvendig

Finansdirektør Ola Beinnes Fosse i Rem Offshore viser til at avtalen var til det beste for rederiet.

– Målet har overhodet ikke vært å forskjellsbehandle. Når vi likevel avviker fra likebehandlingsprinsippet, er det fordi det har vært helt nødvendig for å få på plass en helhetlig løsning, og vi har som sagt prøvd så godt vi kan å ta hensyn til alle parter, sier han til Hegnar.no.

«Fornuftig»

Analytiker Kristoffer B. Pedersen i Nordea Markets karakteriserer på sin side avtalen som en «fornuftig løsning», som innebærer å gå inn med egenkapital, fryse avdrag og gjøre om obligasjonsgjeld til aksjer. Men han påpeker at «en bedre løsning ville involvert at bankene tar tap slik at man får ned gjelden ytterligere», men at bankene tydelig er uvillige til det.

Pedersen mener løsningen med å utvanne aksjene er et uttrykk for at det har vært vanskelig å hente inn egenkapital fra andre investorer.

Sammenslåing av offshorerederier: Slik banken og «gudfaren» vil

Vard-aksjer

I tillegg kommer Vard inn på eiersida som en kompensasjon for at Rem kansellerer et nybygg. Pedersen påpeker at rederiet også taper de 80 millionene som allerede er betalt inn til verftskonsernet, og tror det er en ok avtale for Vard.

– Ulempe

Analysesjef Pål Ringholm i Swedbank mener det er en brukbar balanse i Rem-avtalen når det gjelder byrdene på de involverte, men også han påpeker det han kaller bankenes «aversjon mot å ta tap».

– Men den største ulempen med disse løsningene vi har sett så langt, er at de ikke tar ut kapasitet i markedet, sier Ringholm og minner om at rederienes voldsomme nybygging de siste årene har bidratt til krisa.

– På et eller annet tidspunkt må noe gjøres for å fjerne tilbudet i markedet. Så det kan nok hende at vi vil se en konkurs eller to, sier Ringholm - men avstår avslutningsvis å lansere noen «kandidater».

Taper 20 mill på Rem

Tap: Konsernsjef i Hareid Group, Ronald Dyrhol, er lite glad for å tape 20 mill i Rem Offshore.

Hareid Elektriske taper 20 millioner kroner på omstruktureringen i Rem Offshore.

– Med den skissen som nå ligger på bordet for Rem Offshore betyr det at vi taper hele vår investering i rederiet, sier daglig leder i Hareid Elektriske og konsernsjef for Hareid Group, Ronald Dyrhol.

Analytikere er nå ute med hard kritikk av hvordan Rem Offshore behandler sine småaksjonærer. Hareid Elektriske er sjuende største aksjonær, med 370.000 aksjer som nå blir skrevet ned til null.

Dyrhol vil ikke gi noen karakteristikker av det forslaget som nå er lagt fram.

– Vi skal nå foreta en gjennomgang av det. Men det er klart at det er ikke særlig hyggelig å måtte ta et tap som dette, sier Dyrhol.

Dette er det andre store tapet Hareide Elektriske må ta etter investeringer i offshore supply. Selskapet måtte ta flere millioner i tap da World Wide supply ble overtatt av obligasjonseierne.

– Markedet er tøft om dagen, men vi har en egenkapitalsituasjon som gjør at vi står støtt. Men det er klart at tap som dette påvirker våre muligheter til å utvikle selskapet videre, sier Dyrhol.

– Har kosta skjorta

Åge Remøy er styreleder i Rem Offshore. Foto: Per Ove Stige

Om alt går i boks, har Åge Remøy sikret livsverket sitt fram til 2020 med finansavtalen Rem Offshore presenterte mandag. Herøy-rederen vil ikke feire på forskudd, men sier han «har grunn til å tro at ting faller på plass». Det var også meldinga som gikk ut til de ansatte ved arbeidstidas slutt mandag:

– Det ble godt mottatt. Det er mange som har levd i uvisse for hvordan dette vil gå framover.

Remøy legger ikke skjul på at arbeidet har vært vanskelig, og at han er letta:

– Selv om det har kosta skjorta, er jeg letta over at vi fortsatt er et selskap som er hjemmehørende i Fosnavåg, der vi har full kontroll, sier Remøy.

Om noen skulle være i tvil: Åge Remøy har fortsatt til hensikt å ha handa på roret, og avtalen innebærer at den nylig avgåtte toppsjefen fortsatt vil kontrollere så vidt over 50 prosent av aksjene.

– Vårt mål har i første rekke vært å få ned gjelda, som i dag er for høy. Med denne avtalen blir gjelda redusert med 22 prosent. Bare i renteutgifter sparer vi 50 millioner kroner per år, sier Remøy, som samtidig roser arbeidet hans to nytilsatte i ledelsen har lagt ned.