Teknisk Ukeblad har lørdag publisert en omfattende sak hvor de hevder å avsløre hvordan en rekke norske selskaper har blitt involvert i en mørk skandale som omfatter nordkoreanske tvangsarbeidere på polske verft. De jobber på norske skip mens penger blir sluset tilbake til det nordkoreanske regimet, skriver tu.no.

– Vi krevde slutt på bruken av arbeiderne, og har fått bekreftet at det er opphørt, sier Kvalsund.

– Visste dere ikke at det jobbet nordkoreanske arbeidere der?

– Det har aldri vært en problemstilling at det skulle være nordkoreanske arbeidere der.

Krevde slutt

Det polske verftet Crist er underleverandøren til de norske selskapene. Firmaet Armex - som ansatte nordkoreansk arbeidskraft - er en underleverandør der igjen, ifølge Teknisk Ukeblad.

– Hva sjekker dere når det gjelder underleverandører?

– Vi sjekker at verftet vi har kontakt med har alt i orden når det gjelder helse, miljø og sikkerhet (HMS). Dette er en underleverandør av vår underleverandør, og ingen hadde sett for seg en problemstilling med nordkoreanske ansatte på et verft i Polen. Vi krevde en slutt på det, og utover det har jeg ikke mer kommentarer til dette, sier Kvalsund i Kleven.

Skal følge opp underleverandører

– Mener du at Kleven har oppfylt påseplikten angående underleverandører i denne saken?

– Det kan jeg ikke kommentere over telefon en lørdagskveld. Det håper jeg du har forståelse for, sier Kvalsund.

Artikkelen til Teknisk Ukeblad viser at de har tatt kontakt med Kleven angående saken allerede på forsommeren i år.

Hovedleverandør skal påse at lønns- og arbeidsvilkår hos virksomhetens underleverandører er i overensstemmelse med gjeldende allmenngjøringsforskrifter, ifølge forskrift om informasjons- og påseplikt (se kapittel 2, §6, ekstern lenke).

Har ikke prosjekter ved verftet nå

Sunnmørsposten har stilt samme spørsmål om påseplikt overfor verftet Ulstein. Kommunikasjonssjef Lene Trude Solheim ønsker ikke svare direkte på spørsmål, men vil sende over svarene de har gitt til Teknisk Ukeblad.

Når Sunnmørsposten spør om det er greit at vi ringer på igjen, om det ikke er svar på spørsmålet om påseplikten er fulgt i e-posten, gjentar kommunikasjonssjefen at hun sender oss en e-post med svar fra Ulstein.

– Det er ikke akseptabelt at slike ting forekommer, vi tar på det sterkeste avstand fra det, står det i e-posten om det som skal ha foregått ved det polske verftet.

Ulstein har hatt møte med Crist og presisert at det er uaktuelt for Ulstein å samarbeide med dem om de benytter denne typen arbeidskraft.

– Vi har ikke fått informasjon fra verftet som tilsier at nordkoreansk arbeidskraft har jobbet på de prosjektene vi har hatt ved verftet, skriver Solheim i e-posten.

Ulstein har ingen prosjekt ved Crist nå, opplyser hun videre.

– Utover dette har vi ingen flere kommentarer, står det i e-posten.