Sjømat Norge slakter regjeringens forslag til forvaltning av laksenæringen, blant annet når det gjelder lakselus. Organisasjonen mener forslaget er så dårlig at det bør trekkes i sin helhet.

Det kommer fram i Sjømat Norges høringssvar, som ble offentliggjort onsdag.

– Regjeringens foreslåtte vekstmodell for laksenæringen vil verken bidra til Stortingets føringer om et klarere regelverk, forutsigbarhet eller bedre lusekontroll, sier styreleder Inger-Marie Sperre i Sjømat Norge i en pressemelding.

Inger-Marie Sperre. Foto: Staale Wattø

Hun ber derfor om at regjeringen trekker forslaget.

Landets største sjømatorganisasjon støtter målsettingene om forutsigbar og bærekraftig vekst, et klarere regelverk og god kontroll på lakselus, men mener forslaget fra regjeringen ikke oppfyller intensjonene.

– Gjennom mange måneder har vi fulgt arbeidet med stigende bekymring. Vi har i flere anledninger påpekt kritiske mangler og stor usikkerhet ved det nye systemet. Etter en grundig behandling av saken er organisasjonen samstemt om at løsningen som foreslås verken er egnet for håndteringen av lus eller utvikling av næringen, sier Sperre.

– Kollektiv straff

I forslaget fra Regjeringen er det forekomsten av lakselus som skal bestemme om bedriftene tillates økt produksjon, uendret eller redusert produksjon. Bedrifter som driver godt og har lite eller null lus innenfor et område risikerer å bli pålagt å redusere produksjonen fordi andre i samme område ikke klarer det.

– Det er en form for kollektiv avstraffelse som er svært problematisk, mener Sperre.

Lusevarsel

Videre mener Sjømat Norge at det ikke finnes gode måter å varsle næringen om lus på villfisk.

– Med kompliserte matematiske modeller er planen å varsle luseforekomsten på villfisk fremover i tid, slik meteorologene forsøker å varsle kommende vær. Det er åpenbart at dette er modeller som ikke finnes i dag. Usikkerheten er stor, og den kommer i tillegg til de usikkerhetsfaktorene som alltid følger med biologisk produksjon, sier Sperre og kaller det hele et storskala eksperiment.

Dialog med oppdrettsnæringen

Hun forventer en bedre dialog mellom Regjeringen og oppdrettsnæringen.

– En god løsning forutsetter bedre dialog med næringen. Vi mener at man i mellomtiden kan drive etter dagens forvaltning der Mattilsynet har virkemidler og hjemler til også å håndtere lusesituasjonen dersom den blir krevende i utsatte områder, sier Inger-Marie Sperre.