– Slike signal er en god vekker og vi må ikke gå i fella med å forklare det vekk, men undersøke om det faktisk er reell problemstilling. Tallene forteller meg at hver enkelt bedrift bør gå i seg selv og spørre om dette gjelder dem - og hva som er årsaken, sier Dalen.

– Opplever du ut fra dette at klynga har hatt et for stort selvbilde?

– Nei, snarere tvert imot. Når du ser den posisjonen klynga har globalt, så har bedriftene levert. Man kan alltids levere bedre, men når ting går så det fosser kan lett effektiviteten svekkes, påpeker han.

(les hovedfunnene - og hele rapporten til høyre - under om du leser på mobil)

(saken fortsetter under)

Høge lønninger

Produktivitet måles ved å legge sammen overskuddet i bedriftene og lønnskostnader (se illustrasjon). Samtidig som tallene viser stagnasjon, utgjør utgifter til lønn en stadig større andel:

– Det er ingen tvil om at det har vært et generelt høyt lønnsnivå, kommenterer Dalen.

Dalen vil ikke være for bastant når han blir utfordret til å tenke høyt om hvordan man skal komme seg ut av situasjonen.

– Skjebneår for klynga

Professor Torger Reve ved BI er en av dem som kan mest om den maritime klynga og skriver i store trekk under på analysen fra Menon. Uroen er stor for at de lokale eierne i rederiene skal miste grepet, og fortsatt har selskap som Farstad, Havila og Olympic til gode å finne en løsning på sine gjeldsproblemer.

– 2016 og 2017 blir skjebneår for den maritime klynga på Sunnmøre, sier Reve og mener rederiene blir spesielt viktige:

– Dersom det regionale eierskapet svikter, vil klynga få en varig svekking, forteller han.

Reve mener uansett at bedriftene vil ha mindre å gjøre i framtida, og at næringer som fiskeri og havbruk ikke vil veie opp for nedgangen i offshore. Vellykket entreprenørskap og evnen til å legge om til nye næringer vil være avgjørende, mener han.