En gruppe av obligasjonseierne til ett av Havila sine lån, kom torsdag på banen med et nytt forslag til løsning i Herøy-rederiet.

Kreditorene ønsker å gjøre om den usikra gjelda til aksjer i selskapet, og truer med å ta kontroll over rederiet om de ikke får det som de vil.

– Jeg vet ikke hvem som er eiere i dette obligasjonslånet, men jeg antar at dette er finansielle investorer som er ute etter å sikre seg så godt som det lar seg gjøre. Min vurdering er at dette vil løse seg ved at de får en litt større eierandel enn de 15 prosent de er tilbudt, sier sjefanalytiker i Norne Securities, Karl-Johan Molnes, til smp.no.

Les også: Kreditorer truer med å ta kontroll i Havila

(saken fortsetter under)

Ukjent gruppe

Det er ikke kjent hvem gruppen med obligasjonseiere er. Situasjonen minner om klemma som Rem Offshore ble satt i av Kjell Inge Røkkes Aker i sommer, da deres kriseløsning ble blokkert - og Åge Remøy ble tvunget til å godta en fusjon med Solstad Offshore.

Analytiker Molnes tror imidlertid ikke Sævik-familien nå blir utsatt for det samme som Åge Remøy ble.

– Jeg tror ikke det er Aker og Kjell Inge Røkke som står bak dette. De er neppe interessert i Havila, sier Molnes.

Betydelig handel

I to av obligasjonslånene til Havila har det vært liten handel siden i fjor høst. I dette aktuelle lånet - HAVI08 PRO - på 500 millioner kroner, er det omsatt betydelige eierandeler siden prisen ble halvert i starten av oktober i fjor.

– Vi har sett fra andre rederi at DnB og Alfred Berg har kjøpt seg opp i obligasjonslån for å sikre sine posisjoner, påpeker Molnes, som tror kreditorene vurderer at den beste løsningen er at Sævik-familien driver rederiet videre.

– Med den gjeldsletten som ligger i dette forslaget tror jeg kreditorene ser seg tjent med at Sævik får drive dette videre, sier Molnes.

(saken fortsetter under)

Havila nekter

I en børsmelding fra Herøy-rederiet torsdag går det fram at kreditorgruppen har kalt inn til obligasjonseiermøte 24. november - dagen etter Havila selv har kalt inn til et møte hvor det skal tas stilling til rederiets forslag.

Havila sier i børsmeldingen at forslaget ikke kan regne med støtte, verken fra rederiet eller bankene deres, og viser at det ikke er lagt frisk egenkapital på bordet.

Forhandlinger siden i vinter

Havila-sjef Njål Sævik påpekte onsdag overfor smp.no at de hadde en jobb å gjøre med å overbevise flertallet om å gå for deres forslag.

Rederiet har helt siden i vinter vært i forhandlinger med ti banker og långiverne i tre obligasjonslån om å få på plass en langsiktig løsning på gjeldsproblemene.