Ifølge aksjonærlista var det 286 aksjonærer med adresse på Sunnmøre – utenom Sævik-familiens eierselskap Havila Holding per. 31. desember 2015.

I oversikten er både Herøy-ordføreren, en stortingsrepresentant, Ulstein kommune og fiskerifolk fra Giske-traktene – sjølsagt i tillegg til en rekke lokale næringslivsnavn. Men noen har også fått solgt seg ut.

Her finner du oversikt over de lokale Havila-aksjonærene ved årsskiftet

Oppdatert: Her hele aksjonærlista ajourført ved utgangen av november

100 millioner i 2014

Langt de fleste av disse investerte mindre summer, og satt med aksjeposter som i gjennomsnitt utgjorde 10.000 aksjer.

For bare halvannet år siden var dette poster som i snitt var verdt 310.000 kroner med et kursanslag på 30 kroner. Før oljestupet og kursnedgangen slo til for alvor sommeren 2014, var aksjene verdt nærmere 100 millioner kroner.

Går vi lenger tilbake, var verdiene betydelig høgere. Våren 2012 snuste aksjekursen på 50 kroner per aksje, noe som ga en børsverdi på hele 150 millioner kroner for disse drøyt tre millioner lokale aksjene. Ifølge kriseplanen som fikk grønt lys mandag, vil nåværende aksjonærer utgjøre om lag 2,5 prosent i den nye finansieringen.

Les siste saker om Havila her

Størst

På lista over aksjonærene finner vi alt fra større og mindre selskap til privatpersoner. Definitivt størst av aksjonærene, utenom Sævik-familien, er Spilka International.

Investeringsselskapet til vindusprodusenten Spilka, har fortsatt posten med 300.000 aksjer som for halvannet år siden var verdt rundt ni millioner kroner.

Et annet lokalt selskap, Bakkely Invest, er oppført med 214.800 aksjer som hadde en 2014-verdi på 6,4, millioner kroner. Ulsteinvik-selskapet driver med eiendom og ble i sin tid bygd opp med kapital fra Ulstein-salget. Heller ikke Bakkely har solgt sin aksjer.

Grimstad har solgt

Solgte Stortingsrepresentant Oskar Grimstad var blant aksjonærene, men opplyser at han har solgt seg ut med genvinst etter årsskiftet.

Blant de mindre aksjonærene finner vi Herøy-ordfører Arnulf Goksøyr med 1500 aksjer, mens stortingsrepresentant Oskar Grimstad står oppført med 12.000 aksjer

Grimstad opplyser imidlertid til smp.no at han har solgt seg ut med gevinst siden årsskiftet.

Ulstein kommune står oppført med rundt 22.500 aksjer.

– Dette har mest å gjøre med at jeg har lyst til å ha et eierskap i et selskap i et distrikt jeg har et forhold til. Men dette er mer basert på følelser, enn at det skal være den mest lukrative investeringa. Jeg hadde håpt at markedsforholdene skulle vært bedre, men er glad for at de har funnet en løsning på den finansielle krisa, sier Simonnes til smp.no.

Sævik: – Får henvendelser

Administrerende direktør Njål Sævik, som gjennom Havila Holding selv har tapt flere hundre millioner, sier at det gjør inntrykk når folk taper investeringene sine.

– Vi har vært klare på at vi er ydmyke i forhold til alle som taper, både aksjonærer, banker og obligasjonseierne. Vi er også ramma selv, og velger å putte nye penger inn for å berge selskapet, sier Sævik – og påpeker samtidig at det vil bli gjort en reparasjonsemisjon.

– Hvorfor skal folk investere i rederiet denne gangen?

– I hvilken grad opplever du eller ledelsen henvendelser fra lokale aksjonærer?

– Vi har tidvis henvendelser fra det du kan kalle mindre aksjonærer. Det er naturlig, men avhenger også av hvilken situasjon selskapet er i, sier Sævik.

Til sammen er det i dag rundt 1300 aksjonærer, ifølge Sævik. Havila Holding selv står med drøyt 15 millioner aksjer.