Les siste saker om Rolls-Royce Marine

Mandag ble tallet 1650 brukt da bedriften skulle opplyse om antall ansatte som fikk tilbud om å søke på sluttpakker. Det utgjør en nedgang på rundt 500 ansatte siden 2014.

Kort frist

Mandag fikk de ansatte tilbudet som de må søke på innen 12. februar. Etter planen skal de ansatte få med seg sluttpakkene ut døra allerede 1. mars.

Tillitsvalgt tror ikke de unngår oppsigelser (krever abonnement)

Det er imidlertid mye som er uvisst om hva som skjer etter at det er klart hvor mange som søker på sluttpakkene. Kommunikasjonsdirektør Anette Bonnevie Wollebæk i Rolls-Royce Marine sier at de ikke har satt seg noe mål for antall.

Frykter masseoppsigelser

Flere ansatte har opplyst til smp.no at de er forelagt planer som gjør at de frykter masseoppsigelser og flytting av produksjon utenlands.

(saken fortsetter under)

Sunnmørsposten spurte også hva bedriften gjør for å dempe uroen.

Uro er «forståelig»

I en epost svarer kommunikasjonsdirektøren slik:

– Det er veldig forståelig hvis folk er urolige i dagens situasjon. Vi og mange andre små og store bedrifter rundt oss har vært gjennom flere runder med omstilling i det siste. Vi jobber mye med å holde alle medarbeidere godt oppdatert jevnlig.

(saken fortsetter under)

Bakgrunnen for uroen er ikke minst uttalelser fra Mikael Makinen som leder marinedivisjonen, om at de vil redusere antall avdelinger til «veldig, veldig få».

Wollebæk har ingen kommentar til hvordan eventuelle nedlegginger vil ramme Sunnmøre.

Kanskje får offentligheten vite litt mer når toppsjefen kommer til Haramskonferansen 14. februar for å snakke om omstilling i industrien.

800 nye skal ut

Før jul ble det kjent at Rolls-Royce Marine i løpet av året skal bli 800 færre globalt. Ut fra tall Sunnmørsposten fikk opplyst på det tidspunktet, utgjør de norske ansatte et sted mellom 35 og 40 prosent av samtlige ansatte i Rolls-Royce Marine.

Om kuttene på 800 personer blir gjennomført likt over alle avdelinger, vil den antall «overflødige» i den norske virksomheten, utgjøre nærmere 300 ansatte.

– Vi vet ennå ikke hvor mange vi vil se oss nødt til å redusere med i dag, og ser på totalkostnadene. Målet er ikke færrest mulig ansatte, men å drive virksomheten godt i dagens marked med lavere kostnader enn vi har i dag, opplyser kommunikasjonsdirektør Wollebæk.

– Spekulasjoner

Hovedtillitsvalgt i Fellesforbundet, Bjørn Kåre Høistad, sier imidlertid at han ikkje kjenner seg igjen i frykten som ansatte har fortalt, om masseoppsigelser og flytting av produksjon utenlands.

– Nei, det vil være spekulasjoner som dras for langt, sier Høistad som jobber på Longva.

(saken fortsetter under)

For Longva-avdelingen sin del, forteller Høistad at de har en bra balanse mellom kapasitet og oppdrag.

Han sier at situasjonen ser bra ut for første halvår 2017, og at han ikke tror konsernet vil kutte så mye at avdelingen får problemer med å produsere det de skal.