Tirsdag la regjeringen fram sin havstrategi, kalt «Ny vekst, stolt historie». Havbaserte næringer står i dag for 70 prosent av Norges eksportinntekter. I 2014 sto de for en verdiskapning på 760 milliarder kroner og sysselsatte 256.000 personer.

– Dette er en strategi for framtidens jobber, uttaler statsminister Erna Solberg (H).

Høyt oljetempo

Oljeindustrien skal sikres stabile rammevilkår gjennom å "opprettholde et høyt og forutsigbart tempo" i tildelingen av nye arealer. Det forventes at produksjonen det neste tiåret vil holde seg om lag på de samme nivåene vi har i dag, heter det i havmeldingen.

Natur og Ungdom lar seg ikke overbevise av forsikringene om at utnyttingen av ressursene i havet også skal skje bærekraftig. Miljøorganisasjonen er særlig kritisk til ønsket om å satse på mineralutvinning på havbunnen og satsingen på olje og gass.

– Forslagene påfører en enda større miljøbelastning på havområdene våre, med mer olje, mer oppdrett, mer bunntråling, og mer gruvevirksomhet, sier NU-leder Ingrid Skjoldvær til NTB.

Forskning på nye arter

Fiskeriforvaltningen skal i framtiden se flere arter i sammenheng, og regjeringen vil legge til rette oppdrett av flere arter i framtida.

– Vi vet at det er flere ganger større høstbare bestander som befinner seg på 200 til 1.000 meters dybde. Den dagen vi knekker koden og kan høste av de såkalte mesopotamiske artene vil vi se hvilket potensial dette har, sier fiskeriministeren til NTB.

Gode muligheter i nordvest

Stortingsrepresentant Elisabeth Røbekk Nørve (H) fra Ålesund er oppglødd over mulighetene Nordvestlandet har på området.

– Vi har et næringsliv i regionen som hevder seg på topp i kompetansebygging og innovasjon, der også SINTEF nå styrker sin tilstedeværelse, på Norsk Maritimt Kompetansesenter (NMK) sammen med Møreforskning, sier hun og viser samtidig til den nye NMK-utbygginga som på trappene.

Fiskerne fornøyd

Fiskebåtrederne er positive til det som kommer fram i regjeringens havstrategi.

– Dette er viktige tiltak for å sikre at en stadig økende befolkning får nok mat. Vi skulle likevel sett et tydeligere vern av fiskeriinteressene der det kommer i konflikt med andre næringer, sier administrerende direktør Audun Maråk i Fiskebåt.

Dette er regjeringens viktigste tiltak:

• Gi marin og maritim næring muligheter for å teste ut i løsninger i fullskala som oljenæringen har gjennom Demo2000.

• Bidra til innovasjon gjennom økt næringsrettet forskning på tvers av havnæringene.

• Styrke havnæringenes internasjonale konkurransekraft gjennom å bygge Norge som merkevare.

• Kartlegge muligheter for oppdrett av nye arter og legge til rette for høsting av nye arter.

• Øke kunnskapen om økosystemene i kystsonen for å legge til rette for videre vekst i havbruksnæringen.

• Styrke kunnskapsgrunnlaget om havøkosystemenes rolle for den globale klimautviklingen.

• Legge til rette for forskningstokt til Antarktis.

• Styrke geologisk kartlegging av petroleumsressurser og mineralforekomster i havet.

• Styrke petroleumsforskningen for å bidra til styrket internasjonal konkurransekraft for norsk petroleumsvirksomhet og havbaserte næringer generelt.