Tiltak Næringsminister Monica Mæland lanserte flere tiltak under den årlige Innvasjonstalen onsdag. 
            (Foto: Tom Hansen/Innovasjon Norge)

Tiltak Næringsminister Monica Mæland lanserte flere tiltak under den årlige Innvasjonstalen onsdag. Foto: Tom Hansen/Innovasjon Norge

To prosjekt i Nordvest fikk støtte – nå deles det ut mer penger

Deler ut 100 millioner til arbeid med å utvikle miljøvennlig teknologi.

Verdens første hydrogenferje fra Fiskerstrand og en sightseeingbåt på batteri fra Nordfjord var blant prosjektene som fikk støtte i første runde.

Nå utlyses 2. runde med støtte til miljøvennlig teknologi fra Innovasjon Norge, Enova og Forskningsrådet. 100 millioner kroner er tilgjengelig til å utvikle nye produkter og tjenester.

- Utslippene innen transport skal reduseres med 40 prosent innen 2030. Strengere krav til utslippsreduksjoner betyr at vi må være tidlig ute med nye løsninger. Det kan gi nye forretningsmuligheter for næringslivet, sa næringsminister Monica Mæland i følge en pressemelding.

(saken fortsetter under)

Hydrogenferje Illustrasjon av verdens første hydrogenferje - som skal bygges ved Fiskerstrand verft.

Hydrogenferje Illustrasjon av verdens første hydrogenferje - som skal bygges ved Fiskerstrand verft.

 

Stortingsrepresentant Nikolai Astrup (H) positiv til å finne nye støtteordninger:

Enova har gigantfond å ta av

– Framtida tilhører de som tør å ligge foran og ta i bruk nye miljøvennlige løsninger, sier leder for Stortingets transport- og kommunikasjonskomite, Nikolai Astrup (H). På Giske møtte han konsernsjef Rolf Fiskerstrand.

 

Nominert til nyskaperprisen:

Drømmer om ren ferje på verdensarvfjorden

– Ei hydrogenferje på verdensarvfjorden mellom Hellesylt og Geiranger. Drevet fram av hydrogen uten annet utslipp enn vann.


Til sammen trekk statsråden opp tre tiltak da hun hadde ordet under Innovasjonstalen 2017 ved Sentralen i Oslo onsdag.

To av satsingene er knyttet til Pilot-E programmet ble startet opp som er prøveprosjekt i fjor. Fem prosjekt kom da gjennom nåløyet, og nå åpnes det for nye søknader. Det er mulig å få støtte både til utvikling av digitale energisystemer og mer utslippsfri godstransport.

I tillegg lanseres en ordning med Innovasjonspartnerskap som skal gjøre det enklere å for offentlige og private virksomheter å gå sammen om nye løsninger på samfunnsutfordringer.

Selv om den maritime industrien trolig vil se muligheter i ordningene, pekte administrerende direktør Anita Krohn Traaseth i Innovasjon Norge på en annen sektor, hvor det var viktig å gjøre en innsats i årene framover.

- Frem til år 2030 er statsbudsjettet vårt i balanse, men så begynner det å bli vanskelig. Perspektivmeldingen sier at vi da får et gap mellom inntekter og utgifter som øker med fem milliarder kroner per år. Teoretisk er det flere løsninger, men det som virkelig monner er å redusere utgiftene og øke produktiviteten i offentlig sektor, sa Traaseth ifølge en pressemelding.

Sunnmørsposten ønsker en åpen og saklig debatt. Alle innlegg blir kontrollert etter publisering. Vi forbeholder oss retten til å forkorte, redigere og fjerne innlegg. Ditt fulle navn må enten gå fram av epost-adressen eller oppgis som brukernavn/Facebook-profil

Mer å lese på Sunnmørsposten:
 
Nor-Shipping
  • Shippingmesse som er en av de viktigste møteplassene for den maritime industrien.
  • Nor-Shipping 2017 er det største arrangementet til nå, med nær 1000 utstillere og rundt 35.000 deltakerne fra mer enn 80 land.
Leses nå
 

Forsiden nå:

Historisk eiendom legges ut for salg

Siste jul i Volsdalstunet

Kristtorn fra egen hage pynter tram og stue i Volsdalstunet. Etter å ha vært i familiens eie i flere hundre år pynter Mia og Ivar M. Voldsdal til sin siste jul i tunet. På nyåret legges den historiske eiendommen ut for salg.

Førjulstreff i Eikhagen på Aspøya

Julekos med historisk sus

De gamle trehusa i Eik-hagen var pynta til jul da Fortidsminneforeningen Sunnmøre og frivillige på Aspøya inviterte til førjulstreff andre året på rad.

Lysmansjett, bord og stol tok fyr

Hos en eldre kvinne i Ålesund fikk brannvesenet slokket et branntilløp søndag kveld.

Ekornes sender årleg fleire hundre trailerlass på skip

Ekornes sender årleg fleire hundre trailerlass på skip

Billigare, tryggare og miljøvennleg: Sjøtransport har vist seg å vere ei god løysing for Ekornes.

Gullalder kan være over i oppdrett: – Bare bra, sier Hofseth

Gullalderen er over i oppdrett, mener laksegründer Anders Pedersen. I fjor sommer solgte han Fjordlaks for en milliard kroner. Siden da har prisene falt mye.

CIA hjalp Russland med å avverge angivelig IS-angrep

Russlands president Vladimir Putin har ringt Donald Trump for å takke ham for et tips fra CIA som kan ha avverget flere bombeangrep mot St. Petersburg.