– Det vil ikke overraske meg om familieeierskapet ved verftene blir vannet ut ved at de må slippe inn nye investorer, sier Grytten.

Ålesunderen og professoren ved Norges Handelshøyskole i Bergen kjenner godt den maritime klyngen på Sunnmøre. Han understreker at han er mektig imponert over hvor raskt verftene har maktet å snu seg fra offshore supply til andre skipstyper.

– Jeg er mektig imponert over hvor tilpasningsdyktige verftene har vært. Men dette kan også ha hatt sin pris ved at en har lagt større vekt på å holde drifta i gang, enn å fokusere på bunnlinja, påpeker Grytten.

Veteranskip fekk «makeover»: Ulstein i mål med første cruisejobb på meir enn 20 år

Stygge tap

Sunnmørsposten fortalte mandag om hvordan de ansatte ved Kleven verft bidrar med et ansvarlig lån på 24 millioner kroner for å styrke egenkapitalen. Kleven gikk på et stygt tap i 2015, mens regnskapstallene for 2016 ennå ikke er lagt fram. På andre siden av fjorden ligger det familieeide Ulstein verft som i fjor fikk et underskudd på 529 millioner kroner.

Selge Professor Ola Grytten ved Handelshøyskolen i Bergen tror verfts-familiene må redusere eierskapet for å slippe inn nye investorer med friske penger.

Grytten tror verftene i langt større grad enn tidligere må presse underleverandørene til å kutte prisene.

– Jeg tror de blir nødt til å presse underleverandører langt tøffere enn i dag for å bedre egen inntjening. I tillegg tror jeg at de kan ha feilvurdert betydningen av hvor hardt en svak norsk krone slår inn. Den svake kronen gjør at varer verftene må importere blir langt dyrere, påpeker Grytten.

Lite verdiskapning

Et av problemene for verftene i dag er at svært mye av verdiskapningen i en ny båt kommer fra underleverandører. Motorer, propellanlegg, dekksmaskiner, bru og navigasjons- systemer er noe av det som i dag kommer fra underleverandører. Samtidig står verftet ansvarlig for byggelån og sitter med mye av risikoen om et nybygg blir forsinket eller at rederiet går konkurs.

Sunnmøre på billigsalg

Og kapital er for øyeblikket mangelvare hos verftene. Grytten minner om at sunnmørske selskap i økonomisk trøbbel den siste tiden er gått på billigsalg.

– Det som kjennetegner nedgangstider er at investorer sitter og venter på at det blir billig nok. På Sunnmøre har vi sett flere eksempler på det den siste tiden, sier Ola Grytten.

Professor ved NTNU: Hvor er entreprenørånden til Sunnmøre blitt av?