Herøy-selskapet Rimfrost hevder Aker-konsernet feilinformerer markedet i sin rapport for 2. kvartal. Her skriver Aker at de har «kjøpt fangstfartøyet Juvel, inkludert tilhørende patenter og immaterielle verdier fra konkursrammede Emerald Fisheries».

Disse patentene og rettighetene tilhører imidlertid Stig Remøy-selskapet Rimfrost Technology, påpeker Rimfrost i en pressemelding. De påpeker at dette også gjelder fabrikken om bord i krillskipet og at Aker Biomarine derfor ikke har lov å bruke den. Rimfrost Technology ble startet opp høsten 2016.

– Aker har gått ut og sagt at disse har rettighetene, men det er feil. Vi kommer ikke til å foreta oss noe mer nå, men påpeker at vi har disse rettighetene og går ut fra andre selskap respekterer dette, sier styreleder Anders Almestad i Rimfrost til smp.no.

Rimfrost advarer om at de vil forfølge juridisk alle som bryter med deres patentrettigheter.

Ifølge Almestad kan de dokumentere at selskapet kontrollerer alle produksjons- og produktpatenter knyttet til såkalt enzymatiske hydrolyseprosesser for krill.

Styreleiar Anders Almestad i RImfrost. Foto: Pressefoto

– Fått støtte av retten

Daglig leder Matts Johansen i Aker Biomarine avviser beskyldningene fra Rimfrost. Det var i april at kreditorene i Emerald Fisheries-konkursen godtok budet fra Røkke-kontrollerte Aker Biomarine på krillskipet Juvel.

Johansen sier at de har overtatt boet og långivernes rettigheter til «patentfamilien» som følge av avtalen mellom konkursboet og  Aker Biomarine Antarctic AS.

– Aker Biomarine konstaterer at konkursboet og långiverne, etter å ha vurdert Rimfrosts synspunkter, konkluderte med at de hadde rett til å disponere over Emerald Fisheries AS sine patenter. Aker Biomarine har også vurdert rettigheter til patentfamilien, og har konkludert på samme måte som konkursboet og långiverne, sier han i en uttalelse.