Et obligasjonslån på en halv milliard kroner skulle innfris i Volstad Maritime. Mandag ettermiddag ble det klart at Havila Holding skyter inn en god del penger.

Gjennom det heleide datterselskapet Sæviking AS skyter Havila inn det de omtaler som en betydelig egenkapital i Volstad.

Til Sunnmørsposten utdyper Per Sævik hva de mener med den litt uklare formuleringen.

– Vi har ikke oppgitt eksakt hvor mye. Vi har klarert en post på 50 prosent i konkurransetilsynet, sier Havila-gründer Per Sævik til Sunnmørsposten.

Han utelukker ikke oppkjøp av mer, slik at Havila får aksjemajoritet.

Lønnsomt selskap

Volstad-flåten består av fem store subsea-skip, ett dykkerskip og tre seismikkskip, med en total flåteverdi på ca. 4,3 milliarder kroner. Med unntak av ett skip i opplag går alle på lange kontrakter. Alle disse kontrakten er også lønnsomme, ifølge de to selskapene.

Havila Shipping har fra før tre subseaskip.

Volstad Maritime fortsetter som før, det er ingen planer om å restrukturere selskapene, understreker Per Sævik overfor Sunnmørsposten.

Ikke stille i båten

– Etter offshorekrisa, hva har dere gjort for å holde hodet kaldt?

– Jeg har bakgrunn fra fiskeria. Å ta sjanser er en del av hverdagen. Vi burde kanskje sitte stille i båten og skjerme de pengene vi har, men det er ikke vår måte å tenke framtid på, sier Sævik.

Penger har Sævik hentet fra salget av 49 prosent av ferjerederiet Fjord1. I tillegg leverer Havilas eiendomsportefølje gode bidrag, opplyser selskapet.

Også Sparebank1 SMN har vært sentral når Havila nå kjøper seg inn i Volstad.

– Dette er en løsning som gleder en regional bank. At vi greier å finne løsninger med lokalt eierskap har store ringvirkninger for hele den maritime klynga og for hele regionen, sier banksjef Jan Rune Hurlen.

Valgte Havila

Sunnmørsposten har ikke lykkes å få kontakt med Volstad-eier Ola Volstad eller daglig leder Christoffer Syversen.

I en pressemelding går det fram at Volstad har valgt Havila.

– Etter en lang og krevende prosess kommer selskapet nå styrket ut. God kontraktsdekning og en attraktiv flåte, kombinert med et bra management og en styrket industriell eierstruktur, gjør selskapet nå rustet til å bygge et større subsea-selskap med base i Ålesund. Dette er gode nyheter for klyngen på Sunnmøre, uttaler selskapets direktør Christoffer Syversen.