Nå har de starta opp nettverksbedrifta Next Digital.

– Det er ikke så lett for bedriftene å orientere seg i det komplekse digitale landskapet, påpeker styreleder Torill Standal Eliassen. Hun kommer fra Avento som driver med infrastruktur, software og rådgivning.

Det var her det hele begynte.

– Vi starta med å arrangere Webdagen som fikk så god oppslutning at vi måtte flytte arrangementet fra CLS til Terminalen. Etter hvert slo vi oss sammen med Tafjord marked og ÅKP. Vi tenkte vi ville gjøre noe seriøst og bestemte oss for å bli et bedriftsnettverk, forklarer hun.

I vår ble Next Digital etablert.

Med i nettverksbedriften er også Tafjord Marked som er leverandør av infrastruktur, Driw som leverer logistikksystemer for varehandelsbransjen og har ekspandert voldsomt, Racer som har spesialisert seg innen digital markedsføring og Viddal Automasjon som har mer produksjon og produksjonsautomasjon. Sparebanken Møre er samarbeidspartner.

En hub for digitalisering

– Dette kan bli starten på det som kan bli et klyngenettverk på linje med de maritime og marine klyngene Blue Maritime og Legasea, samt møbelklynga Norwegian Rooms, påpeker Standal Eliassen.

– Det er viktig at nettverket allerede i oppstart er i dialog med andre klynger. Vi skal være kompletterende, ikke i tillegg til, presiserer Anja Solevågseide som denne uken begynte i sin nye stilling som daglig leder i nettverksbedriften.

Hun kommer fra Norges Golfforbund på Ullevaal stadion. Solevågseide har også tidligere jobbet i Sparebanken Møre.

Støtte fra Innovasjon Norge

Etter å ha pendlet til Oslo synes hun det kjennes veldig bra å få være en del av Ålesunds utvikling.

– Det er viktig å være med å skape nye arbeidsplasser, sier hun og viser til at de fem bedriftene i nettverksselskapet representerer totalt 170 arbeidsplasser.

– I sum utgjør vi en enorm kompetanse.

Next Digital har fått 500.000 kroner per år med mulighet for å få høynet beløpet til 750.000 kroner i tre år. Avhengig av forretningsdriften.

Helsesjekk for bedriftene

– Vi er helt i starten med mange valg og muligheter. Det handler om kompetanse og kompetanseløft. Dette betyr i første omgang å tilgjengeliggjøre kunnskapen til det lokale næringslivet gjennom workshops og konferanser. Om en ikke har oversikt i den digitale transformasjonen så kan vi bidra. Vi vil på sikt lage en komplett analyse for bedriftene.

– En slags helsesjekk, supplerer Elin Hessen fra Tafjord Marked.

Hessen er prosjektleder for konferansen Future Talks Next Tech som går av stabelen i Ålesund 21. september i samarbeid med Tussa IKT og Norwegian Rooms.

– Vi får nye arbeidsplasser

– Next Digital vil hjelpe bedriftene til å utvikle seg og utnytte teknologien på en helt annen måte. Vi ønsker å gi noe tilbake til regionen og håper å bidra til flere arbeidsplasser, sier Solevågseide. Hun ble for øvrig sendt på sommerskolen for gründere på NTNU i regi av MIT REAP nylig. Her deltok også gründer Steffen Viddal.

Konferanse på NMK2

På konferansen i Ålesund viser han fram en av robotene sine.

Arrangørene lover kjempespennende program. Her vil du etter sigende både få høre, se og teste den nyeste teknologien, i tillegg til at du får treffe både internasjonale og lokale bedrifter med blant annet forelesere fra Amazon Web Solutions og Cisco, samt Tarjei Vassbotn fra Disruptive technology og Arne Krokan, NTNU.

Bidragsyterne vil demonstrere hvordan man kan ta i bruk robotikk, automasjon, sensorteknologi og annen ny teknologi i hverdagen.

Konferansen blir arrangert i den nye innovasjonsarenaen ÅKP Blue Innovation Arena på NMK2.