Nå er russerne tilbake på Sunnmøre for å diskutere mulig bygging av trålere. Russland har i dag problem med å ta opp hele sin fiskekvote og trenger å fornye flåten.

– Dette er et møte som har vært planlagt i lang tid, der vi skal se på den maritime klynga på Møre, sier en engasjert russisk ambassadør, Teimuraz Ramishvili, til Sunnmørsposten.

Den russiske delegasjonen møtte næringslivet og politikere mandag kveld. Ordfører i Ålesund, Eva Vinje Aurdal, var blant dem som var invitert til en mottakelse på Atlanterhavsparken.

Minst 50 trålere

I mai var flere russiske representanter i Ålesund. Da fikk Skipsteknisk AS kontrakter om skipsdesign til hele 21 russiske store fiskefartøy.

Fiskerstrand Verft håper å få bygge noen av disse båtene. På et møte i Murmansk tidligere i år ble det sagt at Russland har behov for 50 nye trålere på kort sikt, og inntil 400 fiskebåter på lengre sikt.

– Vi ser på dette som en interessant mulighet for den maritime klynga. De har neppe mulighet til å bygge alt dette selv, og dessuten sier russerne at de ønsker norsk design, fiskeredskap, prosessutstyr og skipsutstyr, sier adm.dir. Rolf Fiskerstrand i Fiskerstrand Verft.

Tettpakka program

Denne gang er det selveste ambassadøren til Norge som er på besøk, sammen med fem andre fra den russiske ambassaden og fra Norsk-Russisk Handelskammer. I styret for sistnevnte sitter både Hans Ove Holmøy fra Skipsteknisk og Asbjørn Solevågseide fra Optimar i tillegg til Rolf Fiskerstrand.

Fram til onsdag er det et tettpakka program med besøk hos blant andre Optimar, Skipsteknisk, Rolls-Royce Marine, Ulstein Group, DNV-GL og NTNU Ålesund.

– Det maritime blir nå et sterkt satsningsområde i Handelskammeret, mot tidligere mye olje og gass, sier Fiskerstrand og fortsetter:

– Fiskerstrand Verft har jobbet mot det russiske markedet i 17 år med reparasjon, dokking og ombygging av russiske fiskebåter. Også mange andre norske bedrifter har etter hvert kommet etter: Skipsteknisk, Optimar, Mørenot, Rolls-Royce, Brunvoll, Havyard, Mustad Autoline, Rappmarine og Teknotherm for å nevne andre lokale aktører, sier Rolf Fiskerstrand.