Tom Hestnes i Alfred Berg fortalte onsdag åpent om hvordan han håndterte jobben med å forvalte obligasjoner for mer enn fire milliarder kroner som var investert i olje- og gass. Anledningen var Sysla Live som arrangeres i Ålesund.

Tar spillet om offshoreflåten til scenen (for abonnenter)

Blant annet var han med å sikre kriseløsningen som endte med at Farstad gikk inn i Solstad. Da de var kommet så langt at John Fredriksen og Kjell Inge Røkke kom på banen, skjedde ting i rask rekkefølge.

– Det ble forhandlet fram i løpet av en times tid en morgen, etter at vi fikk en mail kvelden i forvegen, fortalte Hestnes.

Ifølge forvalteren var det i første rekke et spørsmål om hvilken andel Farstad skulle ha i det nye selskapet.

– Dårligste investeringen

Mange har vært kritiske til at eierskapet til det tradisjonsrike Ålesund-rederiet forsvant.

Hestnes er på sin side ikke i tvil om at dette etter hans syn var den beste løsningen for långiverne og bedyret at obligasjonseierne ønsket å overlate roret til en eier med langsiktige perspektiv.

– Men Farstad er den dårligste investeringen vi har gjort noen gang, sa Hestnes og anslår at de tapte nærmere 50 millioner kroner.

Mener Farstad brukte lang tid

Hestnes ga uttrykk for at han var overrasket over hvor lang tid Farstad brukte på å komme på banen overfor kreditorene. Selv hadde han trodd Farstad, sammen med Solstad og Dof, var rederier som garantert ville overleve krisen.

Sævik om offshorekollapsen: – Vi har hatt godt av dette (for abonnenter)

(saken fortsetter under)

Obligasjonseierne som Hestnes representerte, grupperte seg vinteren 2016 med DNB og tok kontakt med rederiet. Utover en kort epost, sier Hestnes at han ikke hørte noe fra Farstad på mer enn et halvt år.

Da forslaget som involverte Kristian Siem omsider kom på bordet høsten 2016, var han aldri i tvil om at de ville si nei.

– Vi tok det nesten ikke seriøst og kunne ikke akseptere den løsningen, sa Hestnes som mener obligasjonseierne ikke ble tatt på alvor som kreditorgruppe.

Verken Farstad-ledelsen eller Kristian Siem hadde takket ja til invitasjonen om å snakke ut fra scenekanten under Sysla Live.

Har fått kritikk

Hestnes medga at det var utradisjonelt for obligasjonseiere å opptre som de hadde gjort, med å snakke åpent om eierforholdet. Det har samtidig gjort at han har fått en del kritikk.

Selv skjønner ikke Hestnes at noen skal være sure på ham for måten han hadde opptrådt på. Forvalteren understreket at han kun hadde kjempet for at obligasjonseierne skulle få sin «rettmessige plass» ved forhandlingsbordet.