Hexagon Composites planlegger en storsatsing som trolig vil medføre at selskapet trenger flere ansatte i Ålesund. I børspresentasjonen som ble sendt ut sammen med de gode resultatene for 3. kvartal, varsles en betydelig oppbemanning i selskapet.

Konsernet har hovedkontor i Ålesund, men de fleste ansatte jobber ved fabrikkene på Raufoss og i USA. Ved hovedkontoret jobber det i dag kun sju personer, men administrerende direktør Jon Erik Engeset tror det blir flere også her.

– Det er veldig sannsynlig. Vi håper å trekke kompetanse fra våre kanter og ansette flinke folk lokalt, sier han.

– Bedre enn batteripakker

Engeset håper at selskapet skal være med å utvikle skip og båter som drives på hydrogen, og forteller at de har flere spennende prosjekt.

– Ett av disse er hydrogenferja ved Fiskerstrand, men jeg regner med at det blir mange flere slike ferjer framover. Hydrogenferjer er på flere måter bedre enn vanlig batteridrift, blant annet på grunn av tyngden på batteripakkene og behovet for tilføring av landstrøm, sier Engeset.

Hydrogendrift innebærer også brenselcelleteknologi, men den henter energien fra hydrogen, i stedet for lagret elektrisitet. Også hurtigbåter og fiskefartøy er aktuelt for hydrogenløsninger, sammen med cruiseskip når det gjelder lugardrift og framdrift på kortere strekninger.

. Foreløpig jobbes det imidlertid med å få på plass sikkerhetsregler for skipsfarten på området.

Gigantmarked

Det er noen år siden Hexagon så seg ut hydrogen som satsingsområde, og hvor det nå ligger an til et betydelig antall flere arbeidsplasser i konsernet.

– Det er litt tidlig å si så mye detaljert om investeringsløpet og antall ansatte, fordi vi fortsatt er i planleggingsfasen. Men vi ser at det er et marked som kan vokse til å bli på mange titalls milliarder kroner de neste fem til ti årene. Det betyr at vår satsing må være deretter, sier administrerende direktør Jon Erik Engeset til smp.no.

Allerede i forrige kvartalsrapport ble det opplyst at Hexagon sammen med sin japanske partner Mitsui, vurderte å bygge en fabrikk for hydrogenbeholdere i Japan. Det sporeter lagt på is inntil videre, som følge av at selskapet kjøpte opp sin tyske konkurrent Xperion.

– Konklusjonen er at det vil være mest optimalt for oss å øke hydrogenkapasiteten i Tyskland og Ohio i USA, sier Engeset.

Største inntektskilde

Hexagon-konsernet som har Flakk Gruppen på eiersida, har slått seg opp ved å lage gassbeholdere for ulike marked og omsatte i fjor for rundt 2,3 milliarder kroner - medregnet Agility Fuel Solutions som Hexagon eier halvparten av.

Beholdere av den typen som i Norge brukes mest til gassgrillen, gir fortsatt de største inntektene for Hexagon. Foto: Hexagon

Det er propanbeholdere i kompositt som i hovedsak selges til husholdninger, som fortsatt gir de største inntektene for Hexagon. I siste kvartal var det større mobile løsninger til oljeindustrien i USA og beholdere til lette kjøretøy de neste store inntektskildene.

Men det blir pekt på at hydrogen er et marked med stor etterspørsel i alle segment – og var et forretningsområde som allerede i 3. kvartal hanket inn nær 30 millioner kroner i inntekter.