(les hele rapporten i pdf-fil til høyre - under om du leser på mobil)

SISTE: Ulstein skal bygge ekspedisjonsskip med X-Bow

Rapporten som ble presentert på verftskonferansen i Ålesund tirsdag viser at både aktiviteten og lønnsomheten falt kraftig i fjor - og at det fortsetter på et lavt nivå i år.

I løpet av 2016 opplevde utstyrsleverandørene en kraftig nedgang, med hele 18 prosents nedgang i omsetningen.

– Sysselsettingen falt også raskt og mer enn 2500 mennesker mistet jobbene sine hos utstyrsleverandørene i løpet av 2016, heter det.

Omsetningen i fjor endte på 62 milliarder kroner, og de 18.000 ansatte stod for en verdiskaping på 17 milliarder kroner, ifølge rapporten som er utarbeidet for Norsk Industri.

Mer fra verftskonferansen:

Verftene er bekymra for ordrevakuum

Botten advarer Ulstein mot kineserne (for abonnenter)

Tror på bedring

Også 2017 vil bli tøft økonomisk, ifølge svarene fra selskapene selv. Det anslås en nedgang i omsetningen på rundt ti prosent.

Selskapene har imidlertid svart at de regner med bedre lønnsomhet i år, og at situasjonen vil bli enda bedre neste år.

Seks av ti selskaper forventer økt omsetning i 2018, og bare fem prosent av selskapene svarer at de forventer en nedgang i inntektene på mer enn ti prosent.

– Dette er langt sterkere enn hva vi så i fjorårets rapport, påpekes det.

Senioranalytiker Christian S. Mellbye som presenterte rapporten, understreket imidlertid at makrotall peker i motsatt retning og på langt nær er like positive som selskapene gir uttrykk for.

– Kritiske år

Leveransene til oljeindustrien har falt fra å utgjøre to tredeler i 2014, til 43 prosent i fjor. De tradisjonelle markedene er fortsatt viktig, men den største veksten skjer i spesialiserte områder som fiskeri, havbruk, ferje og cruise.

70 prosent av selskapene mener endringer vil skje raskere, og at dette vil være positivt for deres virksomhet.

Mellbye trodde at årsaken til at de mindre bedriftene ser ut til å gå bedre enn de store, har å gjøre med evne til å snu seg rundt raskt.

– Jeg tror grunnen er at de mindre selskapene er mer omstillingsdyktige, sa han.

Mellbye avsluttet med å si at bransjen er inne i svært kritiske år.

– Det som er skummelt, er at omstilling koster, og om vi får mange år med tøffe tider, så blir omstillingen utfordret, sa han.

Smp.no følger verftskonferansen i Ålesund - sjekk programmet her (ekstern lenke)