Tønne pekte på flere positive tegn da han snakket under verftskonferansen i Ålesund tirsdag.

– Vi ser positive trekk innen offshoremarkedet og tror at det gradvis vil bedre seg, sa han til den rekordstore forsamlingen på verftskonferansen i Ålesund tirsdag.

Mange var naturlig nok spent på hvordan han så på markedet i Nordsjøen, og der mente Tønne at det er flere positive trekk.  Han pekte på at skipene som ligger i opplag her, er relativt nye og er eid av etablerte seriøse rederier.

– Vi er fortsatt langt unna der vi trenger å være, men den del av disse skipene vil komme tilbake, sa han.

Tønne påpekte samtidig at markedet fortsatt var preget av overkapasitet.

Mer fra verftskonferansen:

Verftene er bekymra for ordrevakuum

Botten advarer Ulstein mot kineserne (for abonnenter)

– Skip eldre enn 15 år forsvinner

På verdensbasis anslår meglerselskapet at det er rundt 1700 skip som ligger i opplag - noe som utgjør rundt en tredel av hele verdensflåten. Mange av de eldre skipene vil aldri komme tilbake i dette markedet.

– Vi tror at skip som er eldre enn 15 år  vil forsvinne og ikke komme tilbake i relevant drift, sa han.

Én av tingene Tønne trakk fram innledningsvis var at han mente nedgangen i etterspørselen etter olje ville være mindre enn mange har hevdet.

– Elbiler har ingen påvirkning på oljeetterspørselen i det korte bildet, mente Tønne og påpekte at kun to millioner av verdens én milliard biler, er elbiler. Analysesjefen mente derfor oljeinvesteringen bør økes.

Næringsminister Monica Mæland under verftskonferansen. Foto: Staale Wattø

Mæland: – Må ta vare på oppdriften

Næringsminister Monica Mæland hadde et tilsvarende perspektiv da hun innledet verftskonferansen.

– Vi er nødt til å ta vare på den oppdriften vi faktisk ser, sa hun og ga uttrykk for at hun var imponert over hvordan den maritime klynga allerede hadde omstilt seg.

I 2015 var situasjonen at norske verft leverte 53 skip til offshore og bare en håndfull fartøy til andre næringer. I år utgjør ordrene til offshorenæringa bare rundt 15 prosent av nybyggene ved verftene.

Statsråden sa at regjeringa ønsker å legge til rette for ny vekst og at ett av bidragene er en kraftig økning på samferdsel. Men hun påpekte samtidig at oljepengebruken skal ned: – Det vil ramme noen, la hun til.

Dobler satsing på testsentre

Næringsministeren trakk fram satsing på tiltak som skal bidra til forskning og nyskaping – som Skattefunnordningen som har blitt populær blant bedriftene – og katapultordningen, også kalt «næringslivets sløydsal».

– Jeg vet at skuffelsen er stor her i distriktet over at man ikke nådde opp i første runde. Men da er det iallfall en god nyhet at ordningen foreslås doblet fra neste år fra 50 til 100 millioner kroner, slik at vi skal få på plass flere slike testsentre, fortalte Mæland til forsamlingen.

Hun mente endringene når det kommer til fartsområdene, har bidratt til at det blir flere norske sjøfolk, og viste til at det er flagget om rundt 40 skip til NIS siden 2016.

Smp.no følger verftskonferansen i Ålesund - sjekk programmet her (ekstern lenke)

Foto: Staale Wattø