Utad har Ulstein Group og Fosen Yard framstått som gode samarbeidspartnere i prosjektet med prestisjeferja for Color Line.

Rettsdokumenter gir imidlertid innblikk i det som framstår som en hard kamp om designavdelingen til Fosen Yard.

Nå er partene blitt enige utenfor rettssalen, ifølge avisa Fosna-Folket.

Les også: Vant milliardkontrakt på verdens største hybridferje

Ville saksøke

Avisa som holder til på Fosenhalvøya, forteller i en lengre artikkel historien om samarbeidet mellom de to selskapene. Ifølge avisa forhandlet Fosen og Ulstein fra høsten 2016 om å opprette et felles joint venture-selskap som skulle jobbe med skipsdesign.

Tanken skal ha vært at designavdelingene deres skulle slås samme.

Hel avdeling sa opp

Bakgrunnen var at de 17 ansatte i Fosen sin design- og engineeringsavdeling, samlet leverte oppsigelsene sine 21. juli.

Få uker før hadde Ulstein gått ut med en pressemelding om at de skulle opprette en egen designavdeling i Trondheim.

Ifølge kjennelsen fra tingretten skal også hele Fosen sin designavdeling før dette ha blitt tilbudt jobb på et nytt kontor Ulstein skulle etablere på Rissa – der Fosen Yard holder til.

– Det kan synes som Ulstein og NN (en av de saksøkte Fosen-ansatte, journ.anm.) i fellesskap har utarbeidet en plan om å «kapre» hele design- og engineeringsenheten tilhørende Fosen, heter det i kjennelsen.

Prestisjeprosjekt Hybridferja Ulstein Verft skal bygge for Olav Nils Sundes Color Line-rederi blir 160 meter lang og får plass til 2.000 passasjerer og rundt 500 biler. Illustrasjon: Color Line

Koordinert rassia

Retten sa seg enig i kravet fra Fosen om at det var nødvendig med bevissikring.

Trønderne ba om at det ble tatt speilkopier av e-postkontoer, sms-er og chatmeldinger fra de saksøkte. I tillegg ba de om at dokumenter som omhandlet etableringen av den nye Ulstein-avdelingen, ble sikret – inkludert ansettelsesprosessen og rekruttering av ansatte.

Ifølge Fosna-Folket ble bevissikringen gjennomført uten forvarsel torsdag 30. august og omtalt av avisa dagen etterpå. Namsmennene fra tre fylker gjennomførte en koordinert aksjon mot fire Fosen-ansatte, Ulstein verft, Ulstein Design & Solutions og hjemme hos daglig leder i sistnevnte selskap, skriver avisen.

Bakgrunnen var ønsket fra Fosen om å sikre bevis for et eventuelt søksmål og senere erstatningskrav.

– Hjørnesteinsbedriften i fare

Om Ulstein hadde lyktes, påpeker Fosen at konsekvensen ville blitt at sunnmøringene ble sittende med hele design- og engineeringsavdelingen deres – med all kunnskap som var opparbeidet hos de ansatte.

– Fremtiden for hjørnesteinsbedriften er satt betydelig i fare og det foreligger grunnlag for betydelig erstatningskrav. Det vil få drastiske konsekvenser for Fosen som vil måtte bygge opp hele design- og engieeringsavdelingen på nytt, står det i kjennelsen.

Designbygget Bygningen hvor Ulstein Design & Solutions holder til på Osnes i utkanten av Ulsteinvik. Foto: Marius Rosbach

Felles selskap

Enden på konflikten ble at selskapene har startet et felles designselskap i Trondheim.

– «Fosen Yard får en eierandel på 51 prosent og Ulstein Design & Solutions 49 prosent i det nye selskapet», står det i en pressemelding Fosna-Folket fikk tilsendt som svar på en rekke spørsmål om saken.

Sunnmørsposten mottok ikke pressemeldingen om opp-rettelsen av Fosen Ulstein Design & Engineering AS.

7. juli ble det imidlertid sendt ut en melding om opprettelse av et Ulstein-kontor i Trondheim omtalt i Sunnmørsposten og Vikebladet.

Les også: Ulstein med ny designavdeling

Ifølge Brønnøysundregistrene ble det felles selskapet registrert 12. oktober med konsernsjef Anders Straumsheim i Fosen Yard som styreleder.

– Godt samarbeid

Sunnmørsposten sendte torsdag over denne artikkelen til kommunikasjonssjef Lene Trude Solheim i Ulstein Group med spørsmål om de ønsker å kommentere den.

– Vi har etablert et svært godt samarbeid med Fosen Yard, det er ingen konflikt mellom partene og vi ser fram til det videre arbeidet i et felles selskap. Dette er vårt fokus. Den saken som Sunnmørsposten her refererer til inneholder så mye spekulasjoner og usannheter så den ønsker vi ikke å kommentere ytterligere, skriver Solheim i en e-post.

Samtidig fikk Sunnmørsposten tilsendt en lenke til en pressemelding datert 7. juli - som nå inneholder navnet på det felles selskapet.

Sunnmørsposten fikk ikke svar på hva som er usant, eller spekulasjoner i saken som trykkes i dag.

Oppdatert: Etter denne saken ble publisert, er dateringen for pressemeldingen på nettsidene til Ulstein Group endret til 23. oktober.