Både politikere og tillitsvalgte sier seg godt fornøyd med torsdagens møte mellom representanter fra seks ulike fagforeninger i Rolls-Royce Marine og Mørebenken.

– De la fram sitt syn på hva vi som politikere kan gjøre for å sikre gode og stabile rammevilkår, og ikke minst behovet for forskningsmidler, sier stortingspolitiker Helge Orten (H) sier til Sunnmørsposten.

Det er med andre ord ikke selve salgsprosessen som er grunnen til at tillitsvalgte fra både fra NITO, Fellesforbundet, FLT, Lederne, Negotia og Tekna vil møte politikerne.

– Vi tar med oss disse forslagene og vil gjøre hva vi kan for å bidra til at en eventuell ny eier skal velge å satse 100 prosent i Norge, legger han til.

– Bekymring fra hele bransjen

Orten legger ikke skjul på at politikerne merker presset rundt et mulig salg av marinedivisjonen.

– Vi merker en bekymring fra hele bransjen og den maritime klyngen knyttet til om vi klarer å beholde disse arbeidsplassene i Norge, istedenfor at satsingen skal skje andre plasser. For den videre utviklingen av NTNU er en sterk maritim klynge og disse arbeidsplassene særdeles viktig, sier han.

De tillitsvalgte har slått seg sammen i kampen for å beholde arbeidsplassene sine i framtida og de har også møtt næringsminister Torbjørn Røe Isaksen.

– Vi har en felles intensjon om å gjøre alt vi kan for å sikre disse 1600 arbeidsplassene og det viktigste de formidlet var at rammevilkårene må være best mulig tilrettelagt for videre utvikling av virksomheten her i vår region, forteller han.

Vil ha mindre byråkrati

– Vi er kjempefornøyd med responsen, forteller hovedtillitsvalgt Rolv Aakre i NITO.

Han har arbeidsplassen sin på NMK ved Campus Ålesund på Nørve, hvor forskning og utvikling er en svært viktig del av arbeidet hos den maritime utstyrsleverandøren. På dette området ba de tillitsvalgte om en opprydning i det som oppleves som en tungvint og byråkratisk prosess for å få forskningsmidler.

– Selv et selskap som Rolls-Royce, som søker på mange ordninger, har problemer med å orientere seg. Det gjelder både å finne ut av hva det er mulig å søke på, men også hva slags innhold som bør være med i søknader. Vi ba om at det ble sett på hvordan man kan rydde opp i søknadsprosessen. Både næringsministeren og Mørebenken ville se på det, forteller han.

Orten mener det er mulig å finne løsninger: – Spørsmålet er om vi kan legge til rette for en enda enklere og mer målrettet satsing mot «havrommet», kommenterer stortingspolitikeren.

– Salg gir muligheter

«Kreative løsninger» som forslaget fra Lars Gørvell-Dahll om å bruke oljefondet for å kjøpe «hjem» bedriften ble ikke diskutert, og det er liten tvil om at det er et «dødt prosjekt» politisk. Selv om hovedtillitsvalgt Aakre medgir at det er ulike meninger om et slikt forslag blant de rundt 1600 ansatte har de valgt å konsentrere seg om å jobbe for tiltak de tror er mer oppnåelige.

– Fra vår side er det også viktig å peke på at et eventuelt salg byr på muligheter og vi snakker ikke om nedleggelser. Om vi får fram de rette eierne med langsiktige perspektiver, så kan det ligger positive muligheter i dette, sier Aakre.

Avgjørelse til sommeren?

En avgjørelse om et eventuelt salg vil etter det Sunnmørsposten forstår trolig drøye til nærmere sommeren. Første mulighet for at det vil komme mer informasjon om hvordan det går med prosessen, er trolig førstkommende onsdag, når Rolls-Royce-konsernet legger fram resultatene for fjoråret for børsen i London.

De tillitsvalgte sier de også fikk med seg positive signaler fra næringsminister Torbjørn Røe Isaksen. arkivfoto: Staale Wattø Foto: Staale Wattø