Ja, den teknologiske revolusjonen innhentet mange industribedrifter, også på Sunnmøre. De ruvende fabrikkbygningene i Ratvika er revet, men andre generasjon Mittet driver videre i høy fart.

Og nå girer de om for å ta internasjonale markedsandeler.

– Vårt motto har vært «et hestehode foran». I det ligger det at vi hele tiden har tenkt nytt og vært villige til å prøve nye ting, sier styreleder Vidar Mittet i Mittet AS.

Forrige uke ble det kjent at Mittet AS oppretter et nytt selskap i samarbeid med belgiske Deltrian International SA for å styrke markedsposisjonen for salg av ventilasjonsfilter i Norge og internasjonalt.

– Vi vokser raskt og ser et stort potensial. Vi trengte Deltrian for å bli totalleverandør for større kunder. Og de trengte markedstilgang til Norge. Dette vil gi flere arbeidsplasser, sier administrerende direktør Reidar Mjelde.

Historien

Dermed gjentar historien seg for Mittet, eller A/S Møre Tekstilfabrikk som det het da firmaet ble etablert av Torstein Mittet, en innflyttet romsdaling.

Omstilling og nye produkter har blitt resultater av nytenking hos ledelsen siden starten.

Firmaet vokste så raskt at det alltid var plassmangel, husker han.

– En rekke utvidelser i Ratvika måtte til med årene, fabrikklokaler i Tomrefjord og Vegsund måtte tas i bruk. Stadig nye og bedre maskiner ble installert, hele tiden med det mål for øye at bedriften skulle ligge i fremste rekke på de områder man hadde valgt.

Det betydde mange utenlandsreiser for gründeren Torstein Mittet. Ikke bare salgsmesser, men også en jakt på nye produksjonsløsninger.

Mens flere tekstilbedrifter merket motgang på 70-tallet, skrev Sunnmørsposten «I en ulvetid for tekstilbransjen er dette en av de få tekstilfabrikkene som flyter ovenpå» i 1975.

Mange husker kanskje varmetøflene til Møre Tekstil, overtrekksposene som fremdeles selges til NATO-land, pelsfôr til termoplagg og så videre.

– Vi hadde rundt 180 ansatte på 70-tallet. Selv om mye er endret så er omsetningen høgere i dag og bedriften lever i beste velgående, sier Mittet.

Ifølge Reidar Mjelde er Mittet i dag en underleverandør til mange kjente merkevarer.

– Det gjør nok at vi går litt under radaren når det gjelder oppmerksomhet. Men vi jobber med nye produkter og nye kunder, så vi holder koken.

Næringsliv i Sunnmørsposten: Les flere saker om næringslivet på Nordvestlandet

Flere strenger

I lokalene i Mauseidvåg produseres produkter for møbelbransjen, mens det i Vegsund er mest fokus på ventilasjonsfilter og isolering.

– I disse dager ruller vi ut en ny isolasjonsmatte for bygningsbransjen som gjør at en kan legge betong selv vinterstid. Vi ser også stort potensial i utviklingen av nye lysisoleringsprodukter, sier Mjelde.

– Mange trodde Mittet var historie da bygningen i Ratvika ble revet og tomta solgt til Rema 1000?

– Ja, det viser at vi har vært godt synlig i Ålesund gjennom flere tiår. Nå er vi spredd til mer formålstjenlige lokasjoner og kanskje ikke så synlige. Men jeg kan love at vi skal fortsette med det vi har vært gode på, nemlig utvikling og utnyttelse av nye muligheter, sier Mjelde.

– Vi har vært flinke til å omstille oss og gjort riktige valg. Jeg tror langsiktighet er privateide bedrifters styrke, kontra «private equity»- eiere som ofte tenker kortsiktig gevinst. Vi har ingen ønsker om å selge eller ta ut verdier, sier Vidar Mittet.

– Betyr det at neste generasjon er klar til å ta over?

– Jeg har ikke fått signaler om det. Hvordan fremtiden blir, får vi se an. Kanskje aktivt eierskap er en mulighet, sier Mittet.

Mittet AS har en forventet omsetning på rundt 100 millioner kroner i 2018.