Bedriftene forventer bedringer i både investeringer, sysselsetting, etterspørsel og lønnsomhet fremover. Det er et signal på at vestlandsøkonomien vil styrke seg ytterligere, heter det i en pressemelding fra Sparebanken Vest.

– Det er gledelig at sysselsettingsindeksen øker, men vi skal merke oss at økningen i årsverk er spådd i bedrifter med høy eksponering mot olje- og gass, samt store bedrifter med mer enn 100 millioner kroner i omsetning, sier konserndirektør i Sparebanken Vest Ragnhild Janbu Fresvik.

Omstilling må til i oljenæringen

Økt oljepris har bidratt til å øke lønnsomheten i petroleumsbransjen. Bedrifter med mer enn 50 prosent av omsetningen knyttet til olje- og gassrelatert virksomhet har nå en høyere forventningsindeks enn andre bedrifter for første gang siden andre kvartal 2014.

Den norske kronen har holdt seg svak, og sammen med en høyere oljepris gir dette fortsatt medvind til eksportnæringene.

– Vi må i større grad bevege oss fra å være en eksportør av råvarer til å eksportere kunnskap. Regionen vår har verdensledende ingeniørkompetanse og omstillingsevne. Vi kan dra paralleller mellom Vestlandet og The Valley der begge preges av en høyt utdannet arbeidsstokk med høy produktivitet. Dette fortrinnet må vi utnytte inn i nye næringer og nye forretningsmodeller, sier Fresvik.

Et tall over 50 indikerer et positivt syn på den økonomiske situasjonen og utviklingen, mens et tall under 50 indikerer pessimisme. For første kvartal 2018 viser Vestlandsindeks en resultatindeks på 60,3 og en forventningsindeks på 67,1.