Den siste Vestlandsindeksen viser at optimismen er på veg tilbake hos bedriftene også i Møre og Romsdal. Men konsernsjefen i Sparebanken Vest mener investorer i fylket må tenke nytt for å sikre underskogen i næringslivet.

I Møre og Romsdal svarer nå flere bedrifter enn tidligere at de forventer at både lønnsomhet, etterspørsel og investeringer vil øke det neste halvåret.

Les hele rapporten til høyre (under om du leser på mobil)

– Oljeboomerangen

Undersøkelsen viser samtidig at optimismen er lavest hos de bedriftene som ikke er avhengige av oljesektoren.

– Det er oljeboomerangen som driver de økte forventningene. Det ser vi både når det gjelder utsiktene til jobbvekst, investeringer og framtidsoptimisme. Samtidig er det i bedriftene med størst omsetning optimismen er størst, sier konserndirektør Ragnhild Janbu Fresvik i Sparebanken Vest til Sunnmørsposten.

Banksjefen mener det er et tegn på at næringslivet i fylket fortsatt er sårbart og at en for stor andel bedrifter er avhengige av oljebransjen.

– Hva er problematisk med den oljeavhengigheten?

– Selv om SSB-tallene viser at investeringene på norsk sokkel øker til 160 milliarder, er det fortsatt langt opp til det nivået vi hadde på rundt 230 milliarder. Og vi vet at vi ikke skal tilbake til det samme aktivitetsnivået vi hadde før krisen, svarer hun.

Annen eksport må dobles

– Burde næringslivet i Møre og Romsdal lagt om kursen enda mer?

– De mindre oljeavhengige bedriftene sier fortsatt at de ikke vil øke investeringene mer enn det de opplyste midt under krisen. Det betyr at budskapet om at vi trenger økte investeringer i andre næringer, for å ta unna nedgangen vi vet kommer innen oljebransjen, fortsatt er relevant, sier Fresvik.

– Resten av norsk eksport må doble seg i verdi for å ta unna fallet som kommer. Selv om det ikke er et umiddelbart faresignal, så er det er sterk signal om at denne aktiviteten må skapes nå, sier hun og legger at olje vil være en avgjørende næring for Vestlandet i mange år.

(saka fortsetter under)

Utfordring å skaffe kapital

Det siste poenget er NHO-direktør Torill Ytreberg i Møre og Romsdal helt enig i, og hun mener det er noe regjeringen kan ta tak i.

– I tillegg til å bidra til større forutsigbarhet i skatte- og avgiftspolitikken, må regjeringen sørge for å øke leteaktiviteten på norsk sokkel, sier hun til Sunnmørsposten.

Hun bekrefter at tilgang på privat kapital er en utfordring hos bedrifter utenfor oljenæringen: – Investorene kunne nok sett mer på andre næringer enn de tradisjonelt har gjort. Vi har for eksempel en del gründeraktivitet som har behov for investorer. Digitalisering og miljøvennlig teknologi vil bli viktige i årene framover, forteller hun.

Har beholdt posisjonen

Ytreberg opplever også at optimismen øker, men sier de oljerelaterte næringene «på langt nær er friskmeldt».

– Det er ikke akkurat noen jubel, men omstillingen hos en del bedrifter har gått utrolig raskt, og vi har beholdt posisjonen som det største eksportfylket etter Hordaland, sier hun.

Undersøkelsen viser at optimismen i første rekke øker hos de største bedriftene. Ytreberg påpeker at mer arbeid for de store lokomotivene gir ringvirkninger til mindre bedrifter.

– Og leverandørindustrien er ekstremt viktig. Om vi mister den underskogen har vi kjempeproblemer. Da klarer vi ikke ta den veksten som kommer, sier hun.