– Jeg er enig i at selv om vi har starta veldig godt med å satse på forskning på maritime og marine næringer, så er det mye å gå på – og det bør puttes inn mer penger der, svarer Torbjørn Røe Isaksen på spørsmål om næringslivet på Nordvestlandet har grunn til å forvente økning i midlene.

Under statsrådens besøk på Campus Ålesund tirsdag møtte Isaksen en rekke næringslivsledere, som hadde ulike innspill til hvordan regjeringen best kan oppfylle ambisjonene om at Norge best skal utnytte det såkalte havrommet.

Les også: Næringsministeren møtte Rolls-Royce om salgsprosessen (for abonnenter)

Var ikke imponert

Styreleder Svein Leon Aure i Maritimt Forum Nordvest tok opp tråden fra sin daglige leder mandag, som ikke var fornøyd med hvordan fagre løfter, var fulgt opp med konkrete bevilgninger. Satsingen med 30 millioner kroner til Demo Hav, som statsministeren lanserte samme sted i fjor, imponerte ikke.

– Det må bli mer sammenheng mellom ord og handling, påpekte Aure og overleverte et brev til statsråden hvor de ba om betydelig økte midler til forskningsprogram som er relevant for denne delen av næringslivet.

(saka fortsetter under)

– Må ha noen store prosjekt

Også teknisk direktør Svein Kleven i Rolls-Royce Marine var inne på det samme og pekte på at investeringstakten må trappes opp betraktelig.

– Det er mye bra med virkemiddelapparatet i dag, men om man har store visjoner, så møter man fort et tak. Det er viktig å ha noen virkelig store prosjekt også, sa Kleven.

Næringsministeren sier til Sunnmørsposten at han ser problemet, men at han ikke har noe umiddelbart svar på hva som kan gjøres med det.

– Rolls-Royce har rett nok fått godt over 100 millioner kroner fra forskjellige forsknings- og innovasjonsaktører til prosjekter de siste årene. Men om man skal ha virkelig store løft, så når man et tak – enten fordi prosjektet er for stort, fordi det ikke er nok penger i potten, eller fordi man er opptatt av at mange litt mindre initiativer skal få sitt, sier Isaksen som virket godt fornøyd etter innspillsrunden.

– Vi sitter ikke i regjering for å hvile på laurbærene og bli klappet gjennom Norge. Vi skal være sulte og offensive – og vil ha både ros og ris, sa han.

Lanserte nasjonalt senter

Fylkeskommunen har etter initiativ fra næringslivet tatt til orde for et ressurssenter for havrommet i Ålesund. Og tirsdag kunne NHO-direktør Torill Ytreberg avsløre at de allerede har tenkt et steg lengre.

– Vi ønsker at det etableres en «Pilot H» i Ålesund der fagmiljø og bedrifter kobles opp til virkemiddelapparatet, forteller Ytreberg til Sunnmørsposten.

NHO-direktøren påpeker at dette skal være et nasjonalt senter som skal bidra til en enklere og raskere behandling av prosjektsøknader.

– Vi har en verdensledende klynge og kunnskapsmiljø både på det maritime, marine og petroleumssektoren her i fylket som bør utnyttes enda bedre. Det er her det er mulig å ta ut ny vekst, sir Ytreberg.

Tanken er at dette skal inkludere både Innovasjon Norge, Garantiinstituttet for eksportkreditt og Forskningsrådet.

Ba om helseforskning

Et annet innspill som pirret nysgjerrigheten til statsråden var et ønske om å gjøre mer for å få med helsemyndighetene i arbeidet med å bygge den marine klynga. For å få til dette ble det påpeket at det trengs mer forskning på helseeffektene av de produktene som denne delen av næringslivet lager.

– Her er det en ledig posisjon internasjonalt, ble det hevdet.

Uvant: Torbjørn Røe Isaksen fikk prøve seg i VR-lab-en til Ålesund Kunnskapspark under veiledning av Jan Børre Rydningen. – Hvordan vet jeg når jeg skal stoppe. Jeg ser jo ikke beina mine, kommenterte statsråden. Foto: Nils Harald Ånstad