Marine Harvest-konsernet melder onsdag morgen at de har oppnådd en operasjonell EBIT (driftsresultat) på 1.220 millioner kroner i andre kvartal 2014, mot NOK 901 millioner i samme kvartal i 2013.

Resultat før skatt endte imidlertid på minus 387 millioner kroner, mot 252 millioner kroner i pluss i samme kvartal i fjor, viser selskapets kvartalsrapport. Resultat etter skatt ble minus 143 millioner kroner, mot et overskudd på 94 millioner kroner i samme kvartal i fjor.

Selv forklarer Marine Harvest tallene med et betydelig fall i prisene på oppdrettslaks på grunn av økt produksjon. I juli ble Marine Harvest dessuten ilagt en bot på 168 millioner kroner for brudd på EUs fusjonsregler i forbindelse med kjøpet av Morpol. Saken går nå videre i retten.

Til tross for det svekkede resultatet mener Marine Harvest annet kvartal har vært sterkt. Både slaktevolum og operasjonelt driftsresultat betegnes som rekordhøyt.

– Som en konsekvens av det gode resultatet har styret besluttet kvartalsutbytte på NOK 1 per aksje, sier administrerende direktør Alf-Helge Aarskog.

Framtidsutsiktene er solide på mellomlang og lang sikt, tilføyer selskapet.

På kortere sikt rammes selskapet imidlertid av sanksjoner fra Russland. Disse omfatter alle land Marine Harvest er inne i, unntatt Færøyene og Chile.

Økte driftsinntekter

Marine Harvest Group rapporterte driftsinntekter og andre inntekter på NOK 6.563 millioner (NOK 4.445 millioner) i første kvartal 2014. Marine Harvest-konsernet hadde et slaktevolum i andre kvartal på 114.176 tonn sløyd vekt, mot 79.438 tonn i samme kvartal 2013. Forventet slaktevolum for 2014 er 414.000 tonn.

Marine Harvest Norway oppnådde en operasjonell EBIT per kg på NOK 12,16 (NOK 12,33) i andre kvartal. Marine Harvest Scotland og Marine Harvest Canada oppnådde en operasjonell EBIT per kg på henholdsvis NOK 12,19 og NOK 11,01 (NOK 13,55 og NOK 14,55). Marine Harvest Chile oppnådde en operasjonell EBIT per kg på NOK 5,50.

– Andre kvartal var en milepæl for Marine Harvest. De første leveransene med vårt eget fôr produsert ved vår nye fabrikk i Bjugn gikk ut til norske anlegg i juni. Den nye fabrikken vil ved full kapasitet kunne dekke 60 prosent av vår norske produksjon, og er et viktig steg på vegen mot å bli en helintegrert proteinprodusent med full kontroll fra fôr til tallerken, sier Aarskog.