Åtte av ti bedrifter er bekymret for at effektiviserings- og investeringskutt i oljesektoren vil påvirke næringslivet på Vestlandet, mens bare to av ti bedrifter frykter at dette vil påvirke egen bedrift, ifølge Vestlandsindeks.

Samtidig venter syv av ti bedrifter at det nylig innførte importforbudet fra Russland vil påvirke næringslivet på Vestlandet.

- De aller fleste pilene peker nedover i denne utgaven av Vestlandsindeks, sier makroøkonom i Sparebanken Vest, Kristina Havsås Hanson.

Følg smp.no på Facebook

Mindre drahjelp

- Likevel går det fremdeles godt på Vestlandet, men den sterke hjelpa som regionen tidligere har hatt fra petroleumssektoren ser nå ut til å stoppe opp, og det gir utslag spesielt i Rogaland.

Etter en periode med rekordhøye oljeinvseteringer er det nå lavere aktivitet i olje- og gassektoren og lavere vekst.Statoil og andre større oljevirksomheter har varslet at selskapane skal kutte kostnader og redusere investeringene.

Størst bekymring hos de største

Det er blant de største bedriftene, målt i både antall ansatte og omsetning, som ser på framtiden med størst grad av negativitet. På tross av nedgang i forventningsindeksen fra 66,6 fra andre kvartal til 64,5 i tredjekvartal, så er fortsatt 60 prosent av bedriftene positive til fremtidig utvikling det neste halve året, mens bare seks prosent er negative.

Til gjengjeld er negativiteten størst blant de største bedriftene, der en stor andel av disse er i næringene industri, kraft og oljeutvinning og bygg og anlegg.

Bedriftene er tydelig bekymret for svekket etterspørsel. Ringvirkningen av svakere etterspørsel synes å ha gitt utslag i form av svakere forventing til sysselsettingen, ifølge rapporten.

Russisk importforbud

I august innførte Russland importforbud overfor norske varer, og det antas at dette vil ramme blant annet norsk sjømatnæring hardt.

Blant bedriftslederne som Vestlandsindeks har spurt mener syv av ti at den russiske importstansen vil påvirke næringslivet i landsdelen. Hele 77 prosent av bedriftene i Møre og Romsdal tror at importforbudet vil ha konsekvenser.

- Sogn og Fjordane og Møre og Romsdal er fylker med stor aktivitet innenfor fiske, fangst og oppdrett. Flere av de største eksportbedriftene er lokalisert her. Og Russland er et viktig marked, spesielt for sild og laks/ørret. En utestengelse fra det russiske markedet har en stor betydning for denne næringen. Sildenæringen blir hardest ramma fordi Russland tradisjonelt har vært et stort marked som har betalt godt for produkta, sier Olav Hjelle i Sparebanken Vest.

Les flere næringslivsnyheter på smp.no

Venter høyere arbeidsløshet

Indeksen viser at sysselsettingsforventningene på Vestlandet er nedadgående og er på sitt laveste nivå noensinne.25 prosent av bedriftene melder om at de vil øke antall årsverk de neste to kvartaler, mens ti prosent melder at de vil redusere antall årsverk. Pessimismen er størst i Rogaland og Sogn og Fjordane, mens lavest forventede endringer finner man i Møre og Romsdal.

- Jeg tror Vestlandet må belage seg på høyere arbeidsløshet framover, men samtidig er det verdt å minne om at arbeidsløsheten i landsdelen  vår kommer fra rekordlave nivå, sier Hanson.

I Vestlandsindeks har også bedriftslederne blitt spurt om det er sannsynlig at de kommer til å iverksette ekstra effektiviseringstiltak det neste året. Av svarene framgår det at 40 prosent mener det er sannsynlig at de vil gjøre det.

Regionbanksjef for bedriftsmarknaden i Sogn og Fjordane Olav Hjelle i Sparebanken Vest og makroøkonom i Sparebanken Vest, Kristina Håvås Hanson. Pressefoto: Sparebanken Vest.