Klimaforandringer gjør det vanskelig for dem å bli boende og leve fra hånd til munn på den tibetanske høysletta. De pakker teltene sine og reiser til byene, men heller ikke der er det er liv for nomadefolk uten utdanning. Ufrivillig settes de ut av stand til å forsørge seg selv og familien.

– Jeg vil gjøre noe for dem i byen min ved å hjelpe kvinnene med å komme i arbeid, forteller Tsultrim Dorji fra området til carnang-folkene i Yushu-distriktet i Kina.

Norsk støtte

Den tibetanske legen er langt fra en nybegynner på feltet. I 2007 etablerte han Kunpen Vocational Training Centre (KVTC) etter å ha blitt engasjert gjennom sitt arbeid i Leger uten grenser. KVTCs mål er å fremme jobbmuligheter for folk i distriktet gjennom å satse på yrkesopplæring og etablere små foretak. De har blant annet satt i gang spinnerier.

KVTC og HimalPartner er samarbeidspartnere, og den norske misjonsorganisasjonen bidrar til at KVTC får bygge opp kompetanse, erfaring og et kontaktnett i en periode da det er svært vanskelig å få donorstøtte.

– Vi er også opptatt av å bruke og ta vare på tradisjoner nomadefolket har for å hjelpe dem til fast inntekt, mulighet til å ta opp lån slik at de kan flytte ut av telta, bli del av samfunnet og ikke minst la barna ta utdanning, forteller Tsultrim.

Ikke selge i Norge

Nå vil han bruke glemt håndverk, fersk jakull og en sunnmørskinspirert forretningsmodell for å få virksomheten på beina og skape et bedre liv for bønder og nomadefolket i vest-Kina.

– Det han vil gjøre er så godt som identisk med det vi gjorde i Mongolia da vi starta opp TOVA, forteller Ingar Eide.

Gründeren er en av grunnene til at Tsultrim Dorji nå er i Norge. Med sin tøffelproduksjon har han Eide hjulpet flere titalls familier i Mongolia til et bedre liv ved å sette dem i stand til å produsere tøfler som selges på det norske markedet. Borgund kirke har en menighetsavtale med de tibetanske områdene og støtter Tsultrims gründerprosjekter.

– Hvis det lar seg gjøre, vil jeg gjerne hente inn folk fra Mongolia for å hjelpe til å utdanne tibetanerne i håndverk og produksjon, forteller Tsultrim.

For nordmenn å reise inn i de tibetanske områdene er av politiske grunner ikke mulig å få til.

Jakull

Selv om Eide ønsker Tsultrim velkommen til å blåkopiere hans forretningsmodell, er tibetaneren bestemt på at det er det kinesiske markedet han vil rette seg mot.

– Vi vil etablere gode forhold med bøndene som har jakdyr, og så vil vi lage gensere og vesker med samme teknikk som disse, sier abisiøse Tsultrim og viser til de eksklusive TOVA-tøflene.

Les mer om Tsultrim, hans planer og besøket på Sunnmøre i papirutgava av Sunnmørsposten mandag