– Vi har fått ny administrerende direktør og tar interne grep for å utvide laboratoriekapasiteten og lokaler, samtidig som vi satser hardere på forskning og utvikling. I våre øyne er det nå moroa begynner, også internasjonalt, sier Aspehaug.

For andre gang er bedrifta nominert til Nyskaperprisen.

Skapte nytt marked

Sammen med aktørene i oppdrettsnæringa har PatoGen skapt et helt nytt marked.

– I takt med industrialiseringa av næringa har vi hatt fokus på miljø og bærekraft. Vi har utviklet både verktøy og tenkemåte i markedet, alt basert på forskning, forteller Aspehaug.

PatoGen er partner i Lakselussenteret ved Universitetet i Bergen. De har forskningssamarbeid med Møreforskning, Høgskolen i Ålesund og andre sentrale forskningsmiljø innen fiskehelse i Norge, med finansiering fra Forskningsrådet og Innovasjon Norge.

Robotisert

De to største problemene for næringa er lakselus og rømming. PatoGen bruker genteknologi for å hjelpe havbruksnæringa med å løse sentrale utfordringer.

På laboratoriet på Fogdegården blir det i år foretatt intet mindre enn 150.000 prøver fra oppdrettsfisk. Fire roboter har tatt over pipettejobben til laboratorieteknikerne. Tidligere ble dette gjort manuelt. Da rakk de bare 10–20 prøver per dag. Robotene håndterer hundrevis på en dag.

Det nyeste er en patentert metode for å finne resistente lakselus. Dermed kan næringa gjøre behandlinga mot lakselus mer effektiv og miljøvennlig. Det er liten vits i å pøse på med medisin som ikke virker.

Forebyggende

Før PatoGen startet ble sykdom hos fisk bare påvist i etterkant. Det ga lite handlingsrom til å unngå sykdom. Da var det lite man kunne gjøre.

I dag jobber PatoGen forebyggende og monitorerer anlegg hver 14. dag. På den måten kan smitte påvises inntil et år før sykdommen bryter ut. Dermed kan oppdretterne tidlig ta sine forholdsregler og tapene blir betydelig mindre.

Lønnsomt

– Vi er veldig FoU-tunge og har lyktes kommersielt, konstaterer adm.dir. Tormod Thomsen.

I 2012 hadde PatoGen Analyse en omsetning på 32 millioner kr og et resultat på fem millioner kroner. I 2013 forventes en omsetning på nærmere 40 millioner kroner og med god lønnsomhet.

De nominerte

De tre nominerte bedriftene til Nyskaperprisen 2013 er:

PatoGen, Ålesund. Påviser lakselus.Les mer her: – Nå rigger vi for videre vekst

B&B Consult, Ålesund. Er rådgiver innen legionellaforebygging. Les mer her: Eksplosiv start for gründerbedrift

Rom & Tonic, Ålesund/Oslo. Produserer lyddempende ullfilt.Les mer her: Ull er ikke et salgsargument– Dette er ull fra to sauer i Mongolia

Les nyheterfra næringslivet på smp.no

<strong>Internasjonalt:</strong> – Vår stilling i det internasjonale markedet er veldig god. Kundene spør oss om vi ikke vil etablere oss i Chile eller Skottland, sier fra v. Vidar Aspehaug, Magnus Devold og Tormod Thomsen hos PatoGen i Ålesund. Foto: Nils Harald Ånstad