Forrige uke fortalte erfarne fiskeskippere til Sunnmørsposten om sild og sei som sulter langs kysten. Flere peker på makrellen og mener den har spist opp mat som silda og seien trenger. At norskekysten har blitt oppvekstområde for makrell er ikke vanlig, sa Petter Geir Smådal, skipper på makrelltråleren «Smaragd» i Herøy.

Flere mente også at dette har ikke havforskerne greidd å fange opp.

Det som Havforskningsinstituttet nå svarer, kan ikke tolkes som noe annet enn at havforskerne har begynt å lytte mer til det fiskerne har å fortelle.

– Jeg er veldig lyttende til alle observasjoner på havet. Dette må dere bare fortsette med å få fram, sier direktør Sissel Rogne ved Havforskningsinstituttet.

– Jeg syns at alle som har hypoteser er veldig spennende mennesker. Så tester vi det opp mot andre hypoteser. Faglige diskusjoner syns jeg er kjempespennende, fortsetter Rogne.

Prøver fra fiskefartøy

Fra før er havforskerne til sammen 2.200 døgn ute på havet, opplyser Rogne.

– Det er ikke så lite. Men vi vil utvikle et enda bedre system for å anslå hvor mye fisk det er, sier hun. Og dette er viktig, sier hun, for fisk er av stor nasjonal og økonomisk betydning.

– Vi vil samle prøver fra fiskefartøy i betydelig større grad enn i dag. Jeg legger mer penger og entusiasme i dette og vil utvide samarbeidet med fiskerne, sier Rogne. Når dette er på plass er ikke helt klart.

Bedre beregninger

I tillegg bruker de penger på å utvikle matematiske modeller som kan knuse tallene, for å redusere usikkerheten rundt hvor mye fisk det er av de ulike slagene, forteller hun.

– Det er ikke alltid vi er enige med fiskerne. Fiskerne skal fiske opp mest mulig på kortest mulig tid. For å vite hvor mye fisk det er, må vi også vite hvor det ikke er fisk, så vi må dekke hele området, poengterer Rogne.

En eksplosiv makrellbestand

Det som forskerne og fiskerne er enig om, er at makrellen dominerer i Nordsjøen og Norskehavet.

På ti år har makrellbestanden mer enn dobla seg. Beiteområdet er blitt tre-fire ganger så stort, viser forskninga.

Sissel Rogne: – En eksplosiv makrellbestand

Også i sommer har havforskere tråla havet etter sild, kolmule og makrell. Et av de norske skipene som ble brukt var Herøy-tråleren «Kings Bay». Båten har mellom anna dekka et område fra Norskekysten og ut mot internasjonaltfarvann.

Resultatet fra årets tokt er at mengden makrell ser ut til å være den største noen gang, «all time high», sier Sissel Rogne til Sunnmørsposten.

Blant anna fant de gytemoden makrell helt nord til vest-sørvest av Bjørnøya.

Har makrellen skylda?

Og langs hele kysten fra Bergen til Finnmark var det ungmakrellen som dominerte fangstbildet, skriver toktleder Leif Nøttestad på hi.no.

– Hvor mye av dette skyldes makrell, har ikke jeg et klart bilde av. Som det meste i naturen finnes det aldri bare en forklaring. Men siden vi har en stor og eksplosiv makrellbestand, vil det har konsekvenser for økosystemene, sier Rogne.