Fiskeriminister Elisabeth Aspaker slår fast at Norge skal ha nulltoleranse for fiskerikriminalitet både hjemme og ute.

– De erfaringene vi har gjort hjemme i bekjempelsen av fiskerikriminalitet ønsker vi å ta med i en ny internasjonal etterretningsgruppe. Det skyldes at omtrent hver fjerde fisk internasjonalt omsettes eller fanges illegalt. Dette representerer både en stor trussel mot bærekraft og store verdier, sier fiskeriminister Elisabeth Aspaker (H) til NTB.

Under en internasjonal konferanse mot fiskerikriminalitet i Tromsø tirsdag lanserte hun det nye internasjonale samarbeidet Nordatlantisk Fiskerietterretning der store fiskerinasjoner vil gå sammen i et intensivt og bredt samarbeid for å bekjempe fiskerikriminalitet. Stiftelsesmøtet holdes i Oslo i mars 2015.

Bredde i arbeidet

Fiskeriministeren er fornøyd med at Interpol, OECD og FNs kontor mot narkotika og kriminalitet (UNODC) og den internasjonale arbeidstakerorganisasjonen ILO alle er med på å rådgi det nye internasjonale etterretningsnettverket.

– Omfanget sier mye om bredden som er nødvendig i arbeidet for å bekjempe fiskerikriminalitet. For åtte-ti år siden var om lag 25 prosent av fisken som ble tatt i Barentshavet urapportert, uregulert og ulovlig fiske. Norge og Russland gikk sammen, og vi fikk i 2009 på plass en havnestatskontroll som fikk bukt med dette. Dette er erfaringer vi vil bringe videre til de store fiskerinasjonene i etterretningsnettverket, sier Aspaker til NTB.

Omfattende norsk juks

Hun varsler også en intensivert kamp mot juks og svindel i Norge. Til tross for at vi internasjonalt er et foregangsland, svarte 40 prosent av norske fiskere at de selv jukser og 60 prosent at fiskere de har nær kjennskap til, underrapporterte.

– Disse tallene var en skikkelig vekker for meg, Slik kan vi ikke ha det. Vi må feie for egen dør i Norge når vi tar mål av oss til å være en internasjonal foregangsnasjon i bekjempelsen av fiskerikriminalitet, sier Aspaker til NTB.

Bredt samarbeid

Svaret som ble gitt under fiskekrimkonferansen i Tromsø var et bredt og intensivt samarbeid mellom alle etater som skal kontrollere fiskere, industri og alle omsetningsledd.

Fiskeridirektør Liv Holmedal tok til orde for å gå nye veier i kontrollvirksomheten. Fiskeridirektoratets kontrollverk sjekker bare 2 prosent av de 200.000 årlige landingene av norsk fisk.

– I en kampanje sjekket vi 10 prosent av landingene. Der foregikk alt etter regelverket. Men vi vet ikke hva som skjedde i de 90 prosentene som ikke ble undersøkt, sa Holmedal.

Må tåle åpenhet

Regiondirektør Karl Husabø i Skattedirektoratet tar til orde for at aktørene i næringen må kunne kontrolleres, ved oppkobling til regnskaps- og rapporteringssystemer.

– Norske lønnstakere og pensjonister er nå nesten fratatt enhver mulighet til å snyte på skatten. Det er mange gode argumenter for at fiskerinæringen må tåle en ekstra åpenhet, sier Husabø.

Dette initiativet ble godt mottatt av Steinar Eliassen i fiskekjøpernes forening som ikke ser noen grunn til at fiskeindustrien skal motsette seg et system der revisoroversikt over råstoff i industrien sjekkes to ganger i året.

– Det vil koste litt, men det må gjøres noe effektivt for å stanse jukset. Ofrene er de som ikke selv synder, sier Eliassen. (©NTB)