Regionkontoret til Fiskeridirektoratet i Ålesund kan bli plassert i Trondheim. Det kommer fram i en rapport fra en arbeidsgruppe nedsatt av Fiskeridirektøren om organisering av Fiskeridirektoratet, melder NRK.

Møre og Romsdal Fiskarlag advarer mot å flytte regionkontoret.

– Vi frykter at det da ikke vil bli rekruttert folk til direktoratet som har så god basiskunnskap om fiskeri som vi har her i fylket, sier daglig leder Ole Morten Sorthe til NRK.

Dette er fortsatt en pågående prosess i direktoratet. Fiskeridirektør Liv Holmefjord har ambisjoner om å gi sin anbefaling innen utgangen av februar.

Lange tradisjoner

– Møre og Romsdal har lange tradisjoner innenfor fiskeri og havbruk, sier Kristin Skarbøvik, konstituert regiondirektør i Fiskeridirektoratet, til Sunnmørsposten. – I vår høringsuttalelse sier vi derfor at regionkontoret bør ligge i Ålesund.

Ei arbeidsgruppe foreslår å redusere antall regionkontorer til tre. Dette forslaget innebærer at Trondheim har regionkontor for både fiskerifylkene Nordland og Møre og Romsdal i tillegg til Trøndelag.

Som et alternativ foreslår gruppa fem regionkontorer. Her er forslaget at Ålesund har regionkontoret for Møre og Romsdal og Trøndelag.

Regiondirektør Skarbøvik i Møre og Romsdal mener dagens modell fungerer bra.

– I vår høringsuttalelse sier vi at vi mener Fiskeridirektoratet kan fungere godt med de syv regionene vi har i dag under forutsetning av at det blant annet gjøres organisatoriske grep sentralt i direktoratet. Dersom antallet regioner skal reduseres, mener vi at en 5-regionmodell vil være den beste løsningen. Ved en slik løsning vil dagens region Møre og Romsdal og region Trøndelag bli en region med foreslått regionskontor i Ålesund, sier Skarbøvik.

Det er departementet som beslutter regionstrukturen.

Fosnavåg

Forslaget innebærer også å legge ned fiskerikontoret i Fosnavåg, der det er to ansatte.

Forslaget innebærer også å videreføre kontoret i Kristiansund, som har seks ansatte.

– Vi mener at med de ressursrammene vi har i dag, må vi akseptere å legge ned distriktskontor. Vi mener at det er mer behov for kontor i Kristiansund, der det er mye havbruksaktivitet og flere ansatte som driver operasjonell virksomhet., sier Skarbøvik.

Nær oppgavene

Nærhet til oppgavene blir vektlagt i rapporten fra Direktoratet for forvaltning og IKT:

«Vi vil imidlertid peke på at plassering av regionkontorene også må vurderes ut fra (...)  nærhet til brukere og tilsynsobjekter, mulighet for å rekruttere og beholde relevant fagkompetanse og krav til infrastruktur og nærhet til andre offentlige myndigheter, forskningsmiljø o.l.» skriver Difi i sin rapport. Se rapporten her (ekstern side)

Tre regioner vil gjøre jobben lettere på hovedkontoret i Bergen, og mer komplisert ved regionkontorene, går det videre fram av rapporten fra Direktoratet for forvaltning og IKT.

«Fjernledelse har vært praktisert lenge og vil bli enda viktigere i tiden fremover. Fjernledelse er mer krevende tidsmessig, bl.a. pga. mye reising, og det stiller større krav til rutiner, rapportering og prosedyrer» heter det i rapporten.